Autoškola (2024)

Josef Nosál. Absurdní komedie z Brna o závěrečné jízdě, která se vymkla kontrole. Dramaturgie Eva Schulzová. Zvukový mistr Peter Javorka. Režie Radim Nejedlý.

Účinkují Petr Kubes, Roman Nevěčný, Jakub Svojanovský, Jiří Miroslav Valůšek, Michal Bumbálek, Igor Dostálek, Kateřina Jebavá, Jana Štvrtecká, Ondřej Dvořáček, Josef Kostka, Martin Leiský, Kanwar Šulc, Andrea Tesařová.

Nastudovalo Brno v roce 2024. Premiéra 1. 5. 2024 (ČRo Brno, 48 min.) v cyklu To nejlepší k poslechu.

Lit.: Schulzová, Eva: Autoškola. Absurdní komedie z Brna o závěrečné jízdě, která se vymkla kontrole. In web ČRo Brno, 1. květen 2024 (článek). – Cit.: Osmnáctiletého žáka oboru automechanik Romana Vánočku čeká poslední pokus v autoškole. Pokud ani tentokrát nezvládne praktickou zkoušku z řízení, může se rozloučit s řidičským průkazem – a možná i se střední školou, protože co by to bylo za automechanika bez řidičáku?

A co na to řekne jeho otec – řidič z povolání? Roman se hroutí. A co teprve, když zjistí, že jeho řidičskou způsobilost bude hodnotit komisař Milan, obávaný perfekcionista a podivín, který se den před zkouškou dozvěděl nečekané novinky, jež mu obrátily život vzhůru nohama. Když Roman usedne za volant, netuší, že jeho poslední pokus chápe Milan v až příliš doslovném slova smyslu… (…)

Původní rozhlasovou hru Autoškola napsal Josef Nosál, student 1. ročníku navazujícího magisterského studia v Ateliéru rozhlasové a televizní dramaturgie a scenáristiky na Divadelní fakultě JAMU, původně jako seminární práci v předmětu Tvorba rozhlasové hry. Autor na ní pracoval pod vedením pedagožky a dramaturgyně Evy Schulzové. Hru by bylo možné označit jako absurdní komedii, generační výpověď či road story o jedné závěrečné jízdě v autoškole, která se zcela vymkla kontrole. Auto s Romanem, instruktorem Milanem a další uchazečkou o řidičské oprávnění se řítí ulicemi Brna a do dialogů a situací proniká atmosféra tohoto svérázného moravského města a jeho specifický humor.

Josef Nosál je autorem dalších úspěšných textů, například jeho monodrama Musí to být zvítězilo v soutěži Havlovské aktovky 2021/2022, pořádané Divadelní fakultou JAMU ve spolupráci s The Václav Havel Library Foundation v New Yorku; divadelní hra Vysavač obsadila v ročníku 2023/2024 3. místo. Český rozhlas Brno odvysílal jeho rozhlasový dokument o CrossFitu (2023). Autoškola je jeho rozhlasovým dramatickým debutem.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)