Smrt robota (2001)

Josef Nesvadba. Příběh zneužití vědy. Podle povídky Josefa Nesvadby Absolutní stroj. Dramatizace Šárka Kosková. Scénická hudba Petr Mandel. Dramaturgie Jana Paterová. Technická spolupráce Milan Křivohlavý, Jitka Kundrumová, Petr Šlíchal, Dana Reichová. Režie Ivan Chrz.

Osoby a obsazení: Rozum (Miroslav Donutil), Helena (Daniela Kolářová), Presl (Miroslav Táborský), Jana (Veronika Gajerová), Karel (Petr Pelzer), 1. policista (Petr Křiváček), 2. policista (Stanislav Lehký), 1. muž (Vladimír Javorský), 2. muž (Jiří Hromada), sestra (Magdalena Reifová) a další.

Natočeno 2001. Premiéra 2. 12. 2001 (Vltava, 10:30 – 11:45 h.; 42 min.) v cyklu Příběhy z lékařské brašny 6/6. Repríza 7. 7. 2020 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.) v cyklu Večerní drama a Sci-fi léto na Vltavě.

Lit.: Venclová, Renata: Josef Nesvadba: Smrt robota. Příběh zneužití vědy. In web ČRo 3 Vltava, 7. červenec 2020 (článek). – Cit.: Letos je tomu právě 100 let od vydání dramatu Karla Čapka R.U.R., ve kterém se poprvé objevilo slovo robot jako označení pro umělého, mechanického člověka. Svéráznou poctu Čapkově slavné hře věnoval na začátku sedmdesátých let minulého století spisovatel Josef Nesvadba ve své povídce Absolutní stroj. Rozhlasovou dramatizaci z roku 2001 s Danielou Kolářovou, Miroslavem Donutilem, Miroslavem Táborským a dalšími poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání. (…)

V povídce Absolutní stroj (1972) vystupují postavy, jejichž jména odkazují přímo na předobrazy z Čapkova dramatu (vědec Rozum, jeho žena Helena, lékař a vědec Čapek). A příběh, který povídka vypráví, v sobě podobně jako R.U.R. skrývá varování před nebezpečím, jaké může představovat umělá inteligence, když se vymkne lidské kontrole a získá nadvládu nad svým stvořitelem. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)