Bílý komár (2002)

Jost Nickel (= Dietmar Bittrich). Černá komedie o záhadném hmyzu. Překlad Miroslav Stuchl. Dramaturgie Jana Paterová. Režie Milan Schejbal.

Osoby a obsazení: starosta (Josef Somr), nadstrážmistr Knopp (Viktor Preiss), strážmistr Kracke (Jan Hrušínský), Beukelaerová (Veronika Jeníková) a Segebrechtová (Věra Farová).

Natočeno 2002. Premiéra 31. 12. 2002 (57 min.) v rámci tzv. „hmyzího“ Silvestru. Repríza 18. 8. 2011 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.); 1. 3. 2020 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.)  cyklu Hra na neděli.

Lit.: anonym: Jost Nickel – Bílý komár. In web ČRo, srpen 2011 (anotace). – Cit.:  Kriminální hříčka německého rozhlasového a divadelního autora Josta Nickela vypráví o lenivých, leč mazaných policistech a jedné záhadné hmyzí nestvůře. V režii Milana Schejbala z roku 2002 účinkují Viktor Preiss, Jan Hrušínský, Josef Somr a další.

Jméno renomovaného německého rozhlasového a divadelního autora Josta Nickela bývá spojováno s žánrem černé komedie – v tomto duchu se nesou i v Českém rozhlase natočené hry Vloupání či Pokus o rekord. Ani Bílý komár z žánru nijak nevybočuje, i když začíná téměř idylicky.

Na břehu krásného lesního jezera tráví spokojeně své služební hodiny dva policisté. Obtížné služební povinnosti vyměnili za příjemný odpočinek. A nejen to. Svou tajenou pohodu jsou připraveni bránit za jakoukoli cenu, zvláště poté, co se dozví, že se starosta rozhodl „jejich“ jezero komerčně využívat. Nechtějí tam žádné otravné rekreanty a lázeňské hosty. A tak vstupuje na scénu vzácný a nebezpečný bílý komár… Kriminální hříčka o lenivých, leč mazaných policistech, kteří své výhody hájí všemi prostředky, sice nabídne okamžiky komické a značně vykloubené, ale výchozí situace není naší realitě nijak vzdálená.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)