Andělský smích (1994, 2023)

Daniela Fischerová. Rozhlasová hra. Hudební spolupráce Petr Mandel. Zvukový mistr Ladislav Reich. Natáčecí technik Daniela Sochorová.  Dramaturgie Jarmila Konrádová. Režie Hana Kofránková.

Osoby a obsazení: Julie (Taťjana Medvecká), Julie stará (Věra Kubánková), Dadul (Barbora Hrzánová), Váňa (Zuzana Bydžovská), Emila (Eva Horká), Míra (Ondřej Vetchý), pán (Eduard Cupák).

Natočeno 1994. Premiéra 5. 7. 1994 (Vltava, 71 min.). Repríza 8. 8. 2004 (Praha, 20:05 h.); 29. 5. 2021 (ČRo 3 Vltava, 15:00 h.) v cyklu Sobotní drama.

Vydala Radiotéka, srpen 2023 (MP3, CR.ES.2023.238).

Pozn.: Napsána pro anonymní soutěž českého a německého rozhlasu. V roce 2004 byla hra nastudována v Německu.

Pozn. 2: V roce 1995 byla natočena i televizní inscenace (režie L. Bělohradská).

Lit.: Konrádová, Jarmila: Andělský smích. Taťjana Medvecká, Zuzana Bydžovská nebo Eduard Cupák v působivém dramatu Daniely Fischerové. In web ČRo 3 Vltava, 29. květen 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Píše se rok 1953 a invalidní Julie právě slaví třiatřicáté narozeniny. Nemá však příliš mnoho důvodů k radosti. Uvažuje o osudu svého otce, který je ve vězení, o smyslu vlastního života. (…)

Úvodní situací hry je vyvolávání duchů, o něž se pokouší Julie spolu s ironicky laděnou intelektuálkou Váňou. Z původně nostalgické vzpomínky na otce se rozvíjí složitá spleť osudů šesti postav, jež jsou poznamenány tragickým děním 50. let. Ocitají se v extrémní situaci: musí volit mezi pravdou a lží, ctí a zradou, životem a smrtí – přičemž smrt paradoxně může zároveň znamenat svobodu. Andělský smích je hra neobyčejná jak svým poetickým a barvitým jazykem tak svou kompozicí s překvapivými dějovými obraty. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Komentáře bohužel nejsou v současné době povoleny.