Periférie (1973)

František Langer.  Adaptace divadelní hry o zločinu a trestu, vině a vykoupení. Rozhlasová úprava a režie Josef Červinka.  Zvuk Jitka Borkovcová. Dramaturgie Jaroslava Strejčková nebo Vladimír Fišera. Zvuk Jitka Borkovcová.

Osoby a obsazení: Franci (Petr Oliva), Anna (Růžena Merunková), soudce (Martin Růžek), pán (Karel Urbánek), paní (Marie Drahokoupilová), Barborka (Svatopluk Skládal),  Tony (Josef Velda), ředitel baru (Oldřich Musil),  mladý muž (Zdeněk Ornest), služka (Dana Syslová), komisař (Jiří Pick), strážníci (Miloš Rozhoň, Vladimír Čech), hlas (Miloš Hajský), vypravěč (Otakar Brousek I.).

Natočeno 1973. Premiéra 19. 4. 1973 (92 min). Repríza 2. 8. 2015 (ČRo 2 Praha, 20:00 h) v cyklu Léto pokladů a legend; 29. 8. 2020 (ČRo 3 Vltava, 15:00 h.) v cyklu Sobotní drama.

Alternativní název: Periferie.

Lit.: anonym: František Langer: Periférie. In web ČRo 2 Praha, srpen 2015 (článek). – Cit.:  Francin, přezdívaný Kuře, se právě vrátil z lapáku, kde si odseděl rok za to, že kryl „kamarády“ Tonyho a Barborku. Ve svém bývalém bytě na periférii najde prostitutku Annu, s níž chce začít nový, spořádaný život. Jenže Anči si přivede domů kunčofta a Francin ho ze vzteku nešťastnou náhodou zabije.

Vraždu se mu podaří zakamuflovat. Zdá se, že všichni jednoduše přistoupili na to, že rozmařilý stavitel Urban z Nového Města zemřel po zranění na cestě z flámu. Policie případ s uspokojením uzavře. Bohatá vdova si oddychne, že se zbavila nenáviděného manžela, který ji týral.   

Francin by mohl být spokojený. Dokonce dostal po mrtvém nějaké cennosti. Jenže svědomí mu nedá spát. Potřebuje dostat spravedlivé rozhřešení, domáhá se trestu. 

Inspirace Freudem 

Hra, která je často přirovnávána k Dostojevského románu Zločin a trest, byla v minulosti mnohokrát nastudována po celém světě. Při jejím psaní se František Langer nechal inspirovat čtením učení Sigmunda Freuda. Zajímalo ho, co se děje v lidském podvědomí. Co člověka nutí dělat a říkat na první pohled nesmyslné věci. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Repríza 2.3.1975 (Praha, 19:20-20:55)

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)