Ocelové město (1948)

Jules Verne. Dramatizace Vladimír Kovářík. Režie oficiálně Bohumil Hradil, fakticky Jiří Horčička. Hudba Vilém Prokop Mlejnek.

Osoby: Sarassin, Oktáv, Marcel, Sharp, Schultze, dělníci a strážníci Ocelového města, obyvatelé France-Villu. Obsazení nezjištěno.

Premiéra 7. 2. 1948 (Praha, 15:00 h.) v cyklu Hra pro mládež; záznam neexistuje. „Nastudováno ke 120. výročí narození J. Verna.“ Premiéra 7. 2. 1948 (Praha I, 15:00-16:00 h.). Repríza 17. 7. 1948.

Pozn.: „Režisérovi Bohumilu Hradilovi, který byl zároveň i hercem a věnoval se filmu,“ kolidoval „termín filmování s termínem, kdy se měla zkoušet rozhlasová verneovka. A tak mě ještě jako externistu požádal, abych ji obsadil a zrežíroval sám. Tenkrát jsem dostal poprvé příležitost zvolit si herce i prostředky, kterými se chci vyjádřit. Na místo asistenta režie, o které jsem se tenkrát ucházel, jsem měl konkurenta. Šlo o to, kdo z nás bude angažován. Verneovka se vysílala v sobotu. Pan režisér Hradil řekl šéfrežiséru Josefu Bezdíčkovi, aby si ji poslechl. V pondělí přišel Josef Bezdíček za režisérem Hradilem a povídá: Bohoušku, to bylo nějaké zvláštní, úplně jiné, než jak to děláš. Bohoušek mu pak prozradil, kdo hru režíroval, a to rozhodlo. 11. října 1948 jsem podepsal první a poslední zaměstnaneckou smlouvu svého života.“ (rozhovor s Jiřím Horčičkou)

Když jsem asistoval režiséru Hradilovi, jako by ve mně vytušil moje budoucí zaměření. Účinkoval často i jako herec v epizodních rolích ve filmu a věděl o mé touze stát se řesisérem a udělal jeden fantastický krok. Točila se nějaká verneovka, už si nevzpomínám jaká, a on mi řekl: Hele, Jirko, já potřebuji tři dny volna. Tady máš text, obsaď si to, jak chceš, nazkoušej to a natoč. Já si to potom přehlídnu.“ Byla to „první hra, kterou jsem natočil podle svého. On ji potom vzal a předvedl tehdejšímu šéfrežisérovi Bezdíčkovi. A ten mu říká: Bohoušku, to je zajímavé, ale je to udělané úplně jinak, než ty jsi zvyklý pracovat. A on: Bodejť by ne, vždyť to dělal ten kluk! Na to Bezdíček slyšel. Tehdy byla velká konkurence, ale on mě na základě téhle hry vybral jako profesionálního asistenta.“ (viz Vedralovi: Jiří Horčička, str. 26).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Byla natočena rovněž slovenská verze Kováříkovy drmatizace:
Oceľové mesto
Režie Vlado Štróbl.
Osoby a obsazení: Dr. Sarassin (Jálius Pántik), prof. Schulze (Ladislav Chudík), Oktáv (Jozef Kováč), notář Sharp (Tibor Rakovský), Lord Glandower (Gustáv Valach), hotelový sluha (Ľuodvít Jakubócy), stráž na bráně (Jozef Šándor) a další členové Slovenského národního divadla.
Uvedeno 19.3.1949 (Bratislava)

a ještě jedna hlavní role: Marcel (Viliam Záborský)

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)