Letopisy Želvíry čili želvy Elvíry II 1/11 (2015)

Zora Jandová. Publicisticko-dokumentární seriál pro děti k 70. výročí konce 2. světové války. Technická spolupráce a hudební režie Lenka Čurdová. Režie Maria Křepelková.

Osoby a obsazení: Želvíra (Miriam Kantorková), Bertík (Otakar Brousek), Iris (Petra Špindlerová) a Riči (Lenka Krupanská).

Připravil Český rozhlas v roce 2015 (11 x 10 min.). Premiéra posledního dílu 16. 5. 2015 v pořadu Klub Rádia Junior.

Pozn.: Abyste rozuměli tomu, proč se konají velké oslavy konce 2. světové války, připravilo pro vás Rádio Junior pokračování seriálu Letopisy Želvíry čili želvy Elvíry. Stoletá želva Elvíra čili Želvíra vysvětluje spolu s osmdesátiletým papouškem Bertíkem čtyřleté kočce Iris a desetiměsíčnímu štěněti Ričince události, které ovlivnily jejich život i život členů jejich lidské rodiny. Je to ohromně zajímavé, je to hodně napínavé, někdy trošku smutné a někdy legrační. Jedenáctidílný seriál Rádia Junior Letopisy Želvíry čili želvy Elvíry II. k 70. výročí konce 2. světové války pro velké předškoláky a malé školáky napsala Zora Jandová. Technická spolupráce a hudební režie: Lenka Čurdová. (anotace ČRo)

Obsah: V 1. dílu Letopisů Želvíry čili želvy Elvíry II. se seznámíme se všemi čtyřmi průvodci našeho vyprávění o 2. světové válce a příčinách jejího vzniku. – Ve 2. dílu se dozvíme, co znamená žít ze dne na den, co je hospodářská krize nebo finanční gramotnost a seznámíme se s další písničkou Jiřího Voskovce, Jana Wericha a Jaroslava Ježka „Ze dne na den“. – Co je hospodářská krize nebo finanční gramotnost? Co vedlo ke vzniku 2. světové války. To se dozvíme ve 3. dílu Letopisů Želvíry. Seznámíme se taky s další písničkou trojice Jiří Voskovec, Jan Werich a Jaroslav Ježek „Hej rup!“. – Kdo byl „spásonosný osel“ a proč chtěl tzv. čistou rasu, to se dozvíme ve 4. dílu Letopisů Želvíry. Tentokrát se seznámíme s písničkou „Civilizace“ autorské trojice Jiří Voskovec, Jan Werich a Jaroslav Ježek. – V 5. dílu se dozvíme například, co byly Sudety nebo takzvaná mnichovská zrada. A také, kdo to byli spojenci. Poslechneme si písničku „Hodné štěně“, která sice nevznikla pro Osvobozené divadlo, ale zpívá ji a text napsal Jan Werich. – Proč bylo Osvobozené divadlo uzavřeno a proč odešli Jan Werich a Jiří Voskovec do Ameriky? Co to byla německá okupace naší republiky? To se dozvíme v 6. dílu Letopisů Želvíry. A poslechneme si i písničku „David a Goliáš“. – V 7. dílu zjistíme, co je protekce a co protektorát nebo mobilizace. A aby bylo veseleji, zazní i písnička „Ezop a brabenec“. Věděli jste, že ji společně napsali Jiří Voskovec, Jan Werich a Jaroslav Ježek? – V 8. dílu se dozvíme, že i během smutného období tzv. Protektorátu Čechy a Morava začal příběh s 669 šťastnými konci – příběh Nicolase Wintona a jím zachráněných dětí. A při poslechu písničky „Stonožka“ napsané trojicí kamarádů Voskovec + Werich + Ježek si možná uvědomíme, v čem by si měli lidé brát příklad ze zvířat. – V 9. dílu se dozvíme, jak začala 2. světová válka, kdo byli Hitler a Stalin nebo kdo byli partyzáni, co to byly potravinové lístky a proč se jídlo pašovalo. A poslechneme si také písničku trojice Voskovec + Werich + Ježek „Nebe na zemi“. – V 10. dílu se dozvíme, co je propaganda, co je to holocaust i to, co byly koncentrační tábory. A poslechneme si také písničku Jiřího Voskovce, Jana Wericha a Jaroslava Ježka „Tmavomodrý svět“. – V 11. dílu se dozvíme, co to byl atentát na Heydricha, o smutném osudu obce Lidice i statečných parašutistů, o Květnovém povstání, o osvobození naší republiky americkou a sovětskou armádou. Dozvíme se i to, proč se konec 2. světové války neslaví jenom v jeden den. A poslechneme si také jednu z nejslavnějších melodií Jaroslava Ježka „Bugatti step“.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)