Genius loci 1/9 (2023)

Jan Dvořáček. Superprodukce. Mysteriózní detektivka ze současné Kutné Hory. Mistr zvuku, mix dialogů a postprodukce David Šindelář, Bojan Bojič. Hudba a zvukový plán Bojan Bojič. Produkce Marta Menes, Lizaveta Zahuzava, Lucie Laňková. Šéfproducent Michal Sieczkowski. Dramaturgie Tereza Nováková. Režie Jakub Šmíd.

Účinkují Martin Finger, Vojtěch Vondráček, Jiří Roskot, Petr Čtvrtníček, Anežka Šťastná, Pavlína Balner, Josef Trojan, Jakub Žáček, Dušan Sitek, Pavlína Štorková, Michal Kraus, Jan Battěk, Martin Myšička, Lenka Zbranková, Zuzana Hykyšová, Jan Jankovský, Vojtěch Franců, Viktorie Hrachovcová, Michaela Krylová, Elizabeth Kateřina McIntosh, Ladislav Frej, Marta Menes, Bela Schenková, Tereza Hofová, Tereza Nováková, Jakub Šmíd, Michal Sieczkowski, Jan Dvořáček, Viera Pavlíková, Petr Pochop.

Natočeno v roce 2023 (studio BELOUD Post Production Services). Webová premiéra 23. 10. – 18. 12. 2023 (Audiotéka).

Making-off video

Pozn.:  Mysteriózní detektivka ze současné Kutné Hory. Tři případy. Neznámý vandal poškozuje místní památky a k tomu se začínají ztrácet lidé…

Kutná Hora žije už dlouho z turistického ruchu. Teď jsou ale ulice už tři roky prázdné a z místa se stalo město duchů. Ve městě už nějakou dobu řádí vandal, který systematicky poškozuje místní historické památky. Zhruba ve stejnou dobu je nahlášená druhá pohřešovaná osoba. A Vašek, coby nová posila na místní kriminálce, musí dokázat, že má na to, aby vyřešil zapeklitý případ. Svému tchánovi, obyvatelům města, ale především sám sobě.

První projekt vzešlý ze spolupráce Audiotéky s pražskou FAMU v rámci semináře na katedře scenáristiky. 

Jan Dvořáček se scenáristicky podílel na osmi realizovaných studentských filmech, na spoustě dalších jako dramaturg nebo překladatel. Preferovaným žánrovým zaměřením je psychologické drama s prvky nadsázky či černého humoru. V jeho tvůrčím rozsahu se najdou i komedie, horor nebo animované filmy, věnuje se ale třeba i dialogům pro dabing. Momentálně dokončuje magisterské studium katedry scenáristiky a dramaturgie na FAMU v dílně profesora Petra Jarchovského.

Lit.: Novotná, Iveta: Tajemná zákoutí Kutné hory ožívají v detektivní audiohře. In web Naposlech.cz, 3. 5. 2024 (recenze). – Cit.: Kutná hora je známá svými historickými památkami, přesto se však z města dříve přeplněného turisty stalo město duchů. Navíc jsou památky systematicky poškozovány neznámým vandalem a do toho se začínají ztrácet lidé… To je výchozí situace audiohry Genius loci, kterou koncem roku 2023 v devíti týdnech na pokračování uvedla Audiotéka.

Autorem této mysteriózní detektivky je Jan Dvořáček a jedná se o první projekt, který vzešel ze spolupráce Audiotéky s pražskou FAMU v rámci semináře na katedře scenáristiky. V prvním ročníku se přihlásilo 21 námětů a odborná porota doporučila Audiotéce tři projekty. Vydavatele nejvíce zaujal seriál Genius loci. Podle šéfproducenta Michala Sieczkowského byl Dvořáčkův projekt nejucelenější už v samotné formě námětu a díky pilotnímu dílu neměla Audiotéka pochyb o tom, že autor umí napsat audiálně uvěřitelné dialogy a zajímavé postavy.

S tím lze jen souhlasit. Jan Dvořáček před posluchače předkládá propracovanou detektivku, jejíž každý díl končí cliffhangerem, který recipienty doslova nutí k poslechu dalšího dílu. Samotný děj je snadno představitelný a obsahuje hned několik „wow efektů“. Jednání postav, jejichž charaktery jsou uvěřitelně napsané, je motivicky obhajitelné. Autor navíc už ve scénářích naznačil, jak by měl sound designér se zvukem v rámci audioseriálu pracovat. Zvuk zde totiž hraje velice výraznou roli. Ne sice takovou jako v původně polském audioseriálu Anima (obě řady česky vydala také Audiotéka), ale i tak je to na české poměry zásadní součást příběhu, kterou nelze jen tak odebrat. Právě skrze zvuk, respektive skrze počínající tinitus u detektiva Kislingera, vnímáme celý příběh. Neustávající pištění doprovázející hrdinovy vnitřní monology v nás vyvolává emoce odpovídající ději a dovysvětluje Kislingerovo jednání. Zvukový plán ale v žádném případě nepřehlušuje děj, naopak jej skvěle doplňuje a pozvedá na vyšší úroveň.

Režie audioseriálu se ujal Jakub Šmíd, který herce vedl k co nejcivilnějším výkonům. To se mu v zásadě povedlo, byť trošku zamrzí, že u některých menších rolí nebyl režisér tolik důsledný. Někteří interpreti tak působí koženě a jejich výkony jsou nepřirozené. Oproti tomu jsou Martin Finger (Kislinger) a Vojtěch Vondráček (Vlček) v rolích vyšetřovatelů velice uvěřitelní. Finger ztvárňuje svou postavu jako stárnoucího detektiva, který si už leccos zažil. Tuto zkušenost interpret přenáší do hlasového projevu a nechává posluchače nahlédnout do nitra postavy a do způsobu jejího uvažování. Skvělou protiváhou mu je Vojtěch Vondráček coby nováček v týmu. Tento interpret narozdíl od předchozího jmenovaného nemá tolik audiálních zkušeností, avšak na jeho výkonu to není vůbec poznat. Vondráček představuje Vlčka jako zprvu trochu nesmělého a nezkušeného policistu, který si ale během vyšetřování projde velkou proměnou. Na konci se tak setkáváme s rozhodným mužem, který neváhá jít si za svým. Scenáristou předepsaný konflikt mezi oběma postavami je díky přesvědčivému výkonu obou interpretů v audiální verzi mnohem zřetelnější. Lépe tak vyvstává souboj mezi novým (mladým) a starým. Úspěch audioseriálu Genius loci stojí do značné míry právě na výkonu Fingera a Vondráčka (je pravděpodobné, že se s jeho jménem budeme v audioknižní tvorbě setkávat častěji). Jedním dechem je však třeba dodat, že oběma zdatně sekundují i další herci (zejména Jiří Roskot, Jan Battěk, Anežka Šťastná a Pavlína Štorková).

Spolupráce mezi Audiotékou a katedrou scenáristiky na FAMU nadále pokračuje a vydavatel už vybírá další tituly k audiálnímu zpracování. Na závěr je třeba položit si otázku, kterou vyvolal konec posledního dílu. I ten totiž obsahuje velice nápaditý cliffhanger. Připravuje nás snad Audiotéka na další řadu? Pokud ano, tak doufejme, že si zachová stejně vysokou kvalitu nejen ve zpracování (herecké výkony hlavních představitelů a sound design), ale především ve scénáři. Laťka je totiž nastavená opravdu vysoko.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)