Město malérů 1/12 (1977, 2008)

Dramatizovaná četba. Ellery Queen. Překlad Dalibor Plichta. Hudební spolupráce Vít Clar. Dramatizace a režie Jiří Horčička.

Osoby a obsazení: Ellery Queen/Ellery Smith (Eduard Cupák), zástupce realitní kanceláře (Oldřich Musil), pan Wright (Bohumil Pastorek), paní Wrightová (Jiřina Petrovická), Patricie Wrightová (Daniela Kolářová), Lola Wrightová (Jana Hlaváčová), Nora Wrightová-Hateová (Eva Hudečková),  Jim Hate (Viktor Preiss), Cart Bradford (Miroslav Moravec),  soudce Martin (Miloš Nedbal), Alberta Malaskasová, služebná u Wrightových (Jaroslava Drmlová), ženy z ulice (Ludmila Stambolieva a Luba Skořepová), Vladimír Čech, Karel Fořt, Stanislav Bruder, Vítězslav Jirsák,   Milan Mach,  Zdeněk Kutil, Antonín Hardt, Miloš Willig.

Natočeno v roce 1977. Premiéra 1978. 12 dílů (28, 33, 30, 33, 35, 34, 33, 31, 33, 32, 32, 37 min.). Vydal Radioservis v roce 2008 v edici Zlatý fond Českého rozhlasu (1 CD mp3, CR0805-2, 393 min.).

Pozn.: V detektivním příběhu Město malérů přijíždí spisovatel Ellery Queen do malého amerického městečka, aby zde našel námět ke své nové detektivce. Ubytuje se pod smyšleným jménem v Domě malérů. Zpočátku se zdá, že hrozivá přezdívka, kterou toto obydlí získalo, už ztratila své opodstatnění. Postupem času však Ellery Queen zjišťuje, že si do Domu malérů přece jen našel cestu zločin. (anotace)

Obsah CD (2008): 1.  Spisovatel Ellery Queen a Město malérů, 2. Pan Smith a první kapitola románu, 3. Záhadné dopisy a malér na obzoru, 4. Dědictví, intriky a vražda, 5. Nový rok a čtyři důvody pro zločin, 6. Ellery Queen a další stránky detektivky, 7. Předčasný rozsudek smrti a obhajoba lásky, 8. Soudní proces a spisovatelovy dedukce, 9. Svědectví Ellery Smitha a pokus o záchranu Jima, 10. Malér v soudní síni a nešťastné svátky, 11. Uprchlík a důležitý rozhovor, 12.  Krutý námět a konec příběhu z Města malérů.

Lit. Hnilička, Přemysl: Panáčkův průvodce rozhlasovou hrou. Když město zešílí. In Týdeník Rozhlas, listopad 2016.

Lit.: Pavlovský, Petr: Historka o domě a městě malérů. In Týdeník Rozhlas 49/2008, s. 24 (anotace).

Lit.: Pavlíček, Petr: Dramatické cesty éterem. Město malérů, znovuobjevený Jiří Horčička. In Panáček v říši mluveného slova, 23. 1. 2017 (rozbor inscenace).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)