Zadejte cíl (2012)

Tereza Semotamová. Rozhlasová hra. Hudba Mario Buzzi. Mistr zvuku Josef Daněk. Dramaturgie Hana Hložková. Režie Jakub Maceček.

Účinkují Petra Bučková, Robert Mikluš, Hana Havlicová, Tomáš Sýkora a Martin Sláma.

Nastudovalo Brno v roce 2012. Premiéra 28. 10. 2012 (ČRo 3 Vltava, 19:00 h.) v cyklu Čajovna – Hry a dokumenty nové generace.

Pozn.: Tuto hru si vybrala Barbora Lyčková k překladu do angličtiny a poslala ho v roce 2016 do soutěže Play for Voices and Words without Borders. Tento překlad české rozhlasové hry iniciované v ČRo se umístil a druhém místě. V USA vznikla anglická rozhlasová inscenace Please Enter Destination a vyjde tiskem. http://www.playforvoices.com/

Lit.: Hložková, Hana:  Nejdřív cíl, pak lze teprve mířit. In Týdeník Rozhlas 43/2012 (článek). – Cit.: Komediální hra Terezy Semotamové Zadejte cíl, kterou v neděli 28. října v rámci cyklu Hry a dokumenty nové generace uvede vltavská Čajovna, se nese v duchu výroku jedné z jejích postav: „Člověk nikam nedorazí, když neví, kam vlastně míří.“ Autorka hru zasadila do prostoru jedoucího auta, ve kterém se zdánlivě harmonický pár stává nejprve obětí vzájemných názorových rozporů, později je v konfrontaci také s podivnými spolucestujícími.

Jak naplnit životní představy, když realita člověku mnohdy „háže klacky pod nohy“? A kam ve svém životě vůbec směřovat? Tyto otázky si kladou Helena a Honza při překvapivě nekonvenční cestě za známými. Ve vyhroceném okamžiku se totiž společně začnou zamýšlet nad tím, jestli je jejich vztah smysluplný, a jakou má budoucnost v širším – společenském měřítku. Záhy naráží na nepříjemná zjištění, týkající se obecného úpadku hodnot, a začínají propadat pesimistické náladě. Houstnoucí atmosféru v automobilu naštěstí zlepší příchod dalších pasažérů. Vztahová problematika je výchozím tématem hry, která ve sledu vtipných situací komentuje především společenské nešvary a hledá východisko ze životního marasmu.

Absolventka Ateliéru rozhlasové a televizní dramaturgie a scenáristiky na JAMU a germanistiky na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity Tereza Semotamová (1983) spolupracuje s Českým rozhlasem už od dob studií. Debutovala sérií svérázných půlhodinových her Slyšíš mě?, Svatba nesvatba či Moje blány plovací. Zatím jediná její celovečerní hra Vítej mezi námi byla uvedena v roce 2007. Je mimo jiné autorkou rozhlasových pásem zaměřených na spisovatele a básníky německé jazykové oblasti, napsala audiodrama pro projekt Lidice-Rozeznění 2012, jako překladatelka je podepsána pod rozhlasovými hrami (Divoši) Muž se smutnýma očima, Už to bude. Odnaučte se milovat!, dramatizovala Mikulášovy průšvihy, je zapojená také do projektu Minutových her.
Lit.: Hložková, Hana: Tereza Semotamová: Zadejte cíl. In web ČRo, říjen 2012 (anotace + úryvek). – Cit.: V nedělní Čajovně pokračuje cyklus Hry a dokumenty nové generace. Tentokrát uslyšíte hru Terezy Semotamové Zadejte cíl. Natočena byla letos v brněnském studiu Českého rozhlasu, v režii Jakuba Macečka účinkují Petra Bučková, Robert Mikluš, Hana Havlicová, Tomáš Sýkora a Martin Sláma.

Jak naplnit životní představy, když realita člověku mnohdy „háže klacky pod nohy“? A kam ve svém životě vůbec směřovat? Tyhle otázky si klade mladý pár při překvapivě nekonvenční cestě za známými. Uzavřen v prostoru jedoucího auta se stává nejprve obětí vzájemných názorových rozporů, později je však v konfrontaci také s podivnými spolucestujícími. Komediální hru Zadejte cíl Terezy Semotamové nejlépe vystihuje výrok jedné z postav: „Člověk nikam nedorazí, když neví, kam vlastně míří.“

Helena a Honza jsou nekonfliktním párem, takřka harmonickým. Ve vyhroceném okamžiku se však ukáže, že se jejich vztah může stát neuspokojivým, poněvadž vychází zejména z individualistických potřeb. Společně se začnou zamýšlet nad tím, jestli je jejich vztah smysluplný, a jakou má budoucnost v širším – společenském měřítku. Záhy tak naráží na nepříjemná zjištění, týkající se obecného úpadku hodnot, a začínají propadat pesimistické náladě. Díky navozené atmosféře znechucení a beznaděje se děj začne ubírat jiným směrem – tím humornějším. Autorka totiž obsadí auto dalšími pasažéry – přecitlivělou ženou, řídící navigaci, a mužem, který o sobě tvrdí, že je čert. Ačkoliv by se mohlo zdát, že je vztahová problematika pro autorku výchozím tématem hry, ve sledu vtipných situací se záhy ukazuje, že ve svém textu komentuje především společenské nešvary a hledá východisko ze životního marasmu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)