Studio Retro 1/??? (2014-201?)

Týdeník o rádiu napříč vlnami času a o lidech, kteří ho tvoří. Magazín věnovaný zajímavostem rozhlasové práce, jejímu zákulisí a historickým snímkům z archivu. Připravil a uvádí Tomáš Černý. Režie Táňa Smržová.

Natočeno 2014. Premiéra 1. dílu 26. 9. 2014 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.; 120 min.).

Pozn.: Tento cyklus nahradil RozHraní – Poklady z rozhlasového archívu.

Lit.: Černý, Tomáš: Studio Retro. In web ČRo 2 Praha, září 2014 (článek). – Cit.: Týdeník o rádiu napříč vlnami času a o lidech, kteří ho tvoří. Magazín věnovaný zajímavostem rozhlasové práce, jejímu zákulisí a historickým snímkům z archivu. Ve Studiu Retro nejde jen o faktografickou historii rozhlasového vysílání, ale také o příběhy osobností, které se do ní zapsaly. Nabízí jak rozhovory s tvůrci pořadů, tak ukázky z pozoruhodných snímků. Především v něm ale najdete staré nahrávky jako celek. Většinou se v této podobě dostávají do éteru po mnoha desítkách let, kdy se z nich objevovaly při různých příležitostech vždy jen malé úryvky. Navíc často stále stejné. 

Studio Retro je připravováno s důslednou snahou o zachování tradičního a poctivého rozhlasového řemesla. Kultivovaný jazyk, tempo a výraz odpovídající odpočinkovému, večernímu času vysílání. Kvalitní zpracování reportážních záběrů. Erudovaná technická úprava archivních snímků.  Do týmu tvůrců pořadu se počítají i věrní posluchači, kteří mají rádi rozhlas, jeho historii a hlavně ocení a umí vychutnat specifikum rozhlasového „jazyka“. Při sledování Studia Retro můžete vzpomínat na dávnou rozhlasovou každodennost. Ale taky jen příjemně vybočit z běžného tónu současných médií.

Studio Retro navazuje na pořad RozHraní, který se vysílal od ledna roku 2007 do 13. září 2014. Původně šlo o hodinový magazín zajímavostí o rozhlase a lidech v něm. V únoru 2011 se přidaly dvouhodinové Poklady archivu.  Pořad nabídl i řadu speciálních vydání. Například v den otevřených dveří 2011, kdy mohli posluchači sami vybírat archivní snímky, které uslyšeli ve vysílání ještě téhož večera.

Lit.: Suchý, Ondřej: Pane Tomáši, Vy jste borec!! In web Facebook, 16. 8. 2016 (status). – Cit.: Pane Tomáši, Vy jste borec!! Podívejte se v kolik hodin toto píšu! Vaše Retro jsem dneska začal poslouchat od fascinujícího „projevu“ Antonína Zápotockého a poslouchám vše další doteď, před chvílí skončil Jan Werich, a já poslouchám dál. No to jsou mi noci!  Když Vás občas stihnu na jiné stanici, pocity mám stejné a tak máte častý podíl na mé nespavosti. Jindy bych nadával, ale Vám za to děkuji. Končím konstatováním ,že to děláte moc dobře a já už si na ty občas probděné noci zvykám. Ba co víc – ještě jednou Vám za ně děkuji!

Lit.: Černý, Tomáš: Jéje! Tomu říkám ranní pozdrav. In web Facebook, 16. 8. 2016 (odpověď na status O. Suchého). – Cit.:  Jéje! Tomu říkám ranní pozdrav. Díky moc. Ovšem nebýt těch starých pásků, měl bych na Vaši nespavost věru pramálo vlivu. Takže především patři dík našim předchůdcům. Uměli delat rozhlas tak, ze z toho někteří nespíme (já obyčejně při sestavování toho programu) ani po půl století. Tak příjemné bdění a srdečně zdravím.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)