RozHraní – Poklady z rozhlasového archívu 1/??? (2011 – 2014)

Magazín zajímavostí o rádiu a poklady rozhlasového archivu. Připravil a uvádí Tomáš Černý. Režie Táňa Smržová.

Natočeno 2011 – 2013. Premiéra pilotního dílu 1. 1. 2011 (ČRo 2 – Praha, 14:05 hod., celkem 1:52:25 hod.), posledního 13. 9. 2014 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.).

Pozn.: V září 2014 byl pořad RozHraní nahrazen cyklem Studio Retro.

Pozn.: RozHraní – magazín zajímavosti o rozhlase a lidech, pravidelné setkání dvou světů – rozhlasového a posluchačského.
Původní smysl pojmu „rozhraní“ se v poslední době posunul do oblasti takřka technické hantýrky, kterou se domlouvají odborníci v oboru výpočetní techniky. Díky internetovému rozhraní kupříkladu můžeme elektronicky komunikovat se světem. No a právě ta komunikace se nám „náramně hodí do krámu“. Rovněž ovšem fakt, že rozhraní je místo, kde se setkávají dva světy. Rozhraním jsou oddělené, ale taky spojené.

 

Magazín Českého rozhlasu 2 – Praha „RozHraní“ je právě tím místem, kde jsou si nejblíže posluchači se svým rozhlasem. Týden co týden se můžete, na rozraní mezi námi a vámi, setkávat s těmi, které důvěrně znáte po hlase. Ať již formou kdysi tradičního posezení Nad dopisy posluchačů nebo prostřednictvím reportáží ze zákulisí rozhlasové tvorby.
A co je nejdůležitější: pravopis titulu našeho pořadu „RozHraní“ je (věříme) důmyslným příslibem nálady našich setkání. ROZhlasové HRANÍ je zastoupeno nejen oblíbeným poznáváním Hlasu pro tento týden, ale také třeba také vzpomínáním rozhlasáků na staré časy či vyprávěním historek.

Lit.: Černý, Tomáš: Poklady rozhlasového archivu. In Týdeník Rozhlas 5/2011 (článek). – Cit.: Ptal se mě kdosi nedávno na pojem, který se občas objeví v éteru v souvislosti se záměrem takříkajíc prodat nějaký letitý skvost ze zvukového archivu našeho rozhlasu. Hlasatel obvykle hrdě uvede, že jde o nahrávku ze „zlatého fondu“. Právě takové nahrávky bude od února uvádět každou sobotu večer v 19 hodin a 10 minut Český rozhlas 2 – Praha v pořadu RozHraní.

Tak přesně takhle vypadají rozhlasové poklady…Onen tazatel se ptal (podezírám ho, že jen napůl v žertu), zdali skutečně máme v rádiu nějakou komnatu, či snad truhlu, do které ukládáme se zvláštní péčí, v bílých rukavicích a na karmínové podušky magnetofonové pásy. A zda potom sedmero rozhlasových činovníků uzamyká tento depozitář klíčem, který patří mezi insignie jednotlivých funkcí. Nuže je to jinak: Poklad rozhlasového archivu na první pohled nepoznáte od obyčejného pásku. Však také kartonové krabice s magnetofonovými záznamy nedostávaly u výrobce se slavnou značkou BASF rovnou do vínku jistotu, že na pásku bude někdy cennost. A tak je to armáda krabic ponejvíce v červenobílých uniformách, jejichž odlišnost je zajištěna jen viditelným číselným označením. A přece to neznamená konec mystéria, že by zlatý fond a v něm poklady rozhlasového archivu neexistovaly. Nepochybně tu jsou, a vyznačují se dokonce typicky rozhlasovou vlastností. Tak jako si při poslechu rozhlasové hry vytváří každý svou vlastní jedinečnou scénografii, své aranžmá, svou filmovou vizi, vytváří si každý rozhlasový tvůrce svůj vlastní osobitý poměr k nahrávkám a sám si je pak klade mezi své poklady archivu. Přičemž zlatý fond kolegy z vedlejší kanceláře obsahuje (až na jistý přirozený průnik množin) dozajista zcela jiné položky. V pomyslném katalogu nahrávek někdo klade na první místo snímky slovesného umění, jiný hudbu, jiný reportáže a dokumenty doby.

 

Mistr zvuku Miloš Kot ve studiu č. 2 před rekonstrukcí historické budovy rozhlasuKdybychom se měli shodnout a vyslovit nějakou pevnou definici, pak bychom na to museli zcela jinak, museli bychom zobecňovat. Zkusím to: Poklad rozhlasového archivu je když… nahrávka obstojí ve zkoušce z nejnesmlouvavějších – totiž ve zkoušce časem. Nezáleží na skutečném věku snímku. Záleží jen na tom, jestli při jeho poslechu osobnosti ožívají, nebo ne. Jestli stále mají co říci nám, kteří posloucháme a žijeme o desítky let později. Někdy po prvních slovech a pak minutách zjistíte, že je to prostě fousaté. Jindy se zdá, že ten letopočet je omyl, že to bylo natočeno před týdnem. K tomu se navíc přidává další z vynikajících vlastností rozhlasu a jeho nahrávek – na rozdíl od filmu či televizního obrazu zvuk nestárne tak rychle a hlavně tak očividně. Obraz není černobílý, protože naše fantazie umí pracovat s barvami. Nikoho neruší nemoderní účesy, nevšímáme si zastaralého vozového parku v ulicích, kde se odehrává děj nebo reportáž. Zkrátka čas tu nehraje žádnou roli. Jakmile je tahle podmínka splněna, snímek má otevřené dveře do zlatého fondu s poklady rozhlasového archivu.

Co teď a co příště

Z výše uvedeného plyne zároveň jisté čertovo kopýtko výběru pořadů, kterým náleží označení „poklad“ rozhlasového archivu. Od Nového roku, kdy jsme posluchače vyzvali, aby nám psali či telefonovali, po čem se jim v archivu máme podívat, jsme dostali desítky námětů. Od prostých vzpomínek na dávný pořad či osobnost s ním spojenou až po dokonale vypracované seznamy her a relací, které by posluchače potěšily v sobotním večeru i po letech. S rokem 2011 začalo tak v redakci magazínu RozHraní velké dilema, čím začít, čím pokračovat, na co nalákat a jak sobotní večery vlastně koncipovat. Východisko jsme našli v čárkách, jaké obyčejně dělají hospodští při bilanci vypitých „kousků“. Vyslovil se název pořadu a počítalo se, kolikrát ten pojem zazněl. Jednoznačně vyhrála Vinárna U Pavouka, v těsném závěsu za ní pak Sedmilháři, Piš a slyš a také 3 x 60, a to stereo. A bylo rozhodnuto.

Tvůrci Vinárny U Pavouka Jiří Šebánek a Zdeněk SvěrákVinárna U Pavouka bude tedy jako první vysílána mezi poklady rozhlasového archivu. Nejen proto, že ji posluchači nejčastěji uváděli ve svých dotazech, ale koneckonců také proto, že jestli někdy v historii rozhlasu někdo provozoval dokonalé a úspěšné „rozhlasové hraní“, tak to byli právě pánové Svěrák a Šebánek ve Vinárně U Pavouka. A tak si 5. února v 19.10 tuto legendu připomeneme.

Nejprve nabídne magazín RozHraní reportážní procházku místy, kde kdysi Vinárny U Pavouka vznikaly. To bude mezi 19. a 20. hodinou. V doprovodu zvukaře Miloše Kota navštívíme rozhlasovou budovu v Dykově ulici, kde dnes sídlí Český rozhlas 6, a zazní také vzpomínka Zdeňka Svěráka. Od 20 hodin pak uvedeme kompletní, skoro devadesátiminutový „přenos“ z Vinárny U Pavouka ze 7. února roku 1966. A ve zbylé půlhodině Pokladů rozhlasového archivu, kolem půl desáté večer, se s Jiřím Hubičkou v několika ukázkách z dalších vydání přesvědčíme o tom, že se Jára Cimrman skutečně zrodil v této imaginární nealkoholické instituci. První únorový večer v Českém rozhlase 2 – Praha bude zkrátka ve znamení vzpomínek a noblesní zábavy.

Lit.: Černý, Tomáš: Studio Retro. In web ČRo 2 Praha, září 2014 (článek). – Cit.: Týdeník o rádiu napříč vlnami času a o lidech, kteří ho tvoří. Magazín věnovaný zajímavostem rozhlasové práce, jejímu zákulisí a historickým snímkům z archivu.

Ve Studiu Retro nejde jen o faktografickou historii rozhlasového vysílání, ale také o příběhy osobností, které se do ní zapsaly. Nabízí jak rozhovory s tvůrci pořadů, tak ukázky z pozoruhodných snímků. 

Především v něm ale najdete staré nahrávky jako celek. Většinou se v této podobě dostávají do éteru po mnoha desítkách let, kdy se z nich objevovaly při různých příležitostech vždy jen malé úryvky. Navíc často stále stejné. 

Studio Retro je připravováno s důslednou snahou o zachování tradičního a poctivého rozhlasového řemesla. Kultivovaný jazyk, tempo a výraz odpovídající odpočinkovému, večernímu času vysílání. Kvalitní zpracování reportážních záběrů. Erudovaná technická úprava archivních snímků. 

Do týmu tvůrců pořadu se počítají i věrní posluchači, kteří mají rádi rozhlas, jeho historii a hlavně ocení a umí vychutnat specifikum rozhlasového „jazyka“. 

Při sledování Studia Retro můžete vzpomínat na dávnou rozhlasovou každodennost. Ale taky jen příjemně vybočit z běžného tónu současných médií. 

Studio Retro navazuje na pořad RozHraní, který se vysílal od ledna roku 2007 do 13. září 2014. Původně šlo o hodinový magazín zajímavostí o rozhlase a lidech v něm. V únoru 2011 se přidaly dvouhodinové Poklady archivu. 

Pořad nabídl i řadu speciálních vydání. Například v den otevřených dveří 2011, kdy mohli posluchači sami vybírat archivní snímky, které uslyšeli ve vysílání ještě téhož večera.

Obsah: 1. Pilotní díl. Premiéra 1. 1. 2011 (ČRo 2 – Praha, 14:05 hod., celkem 1:52:25 hod.).

2. RozHraní + Vinárna U pavouka (7. 2. 1966). Premiéra 5.2.2011 (ČRo 2 Praha, 19:10 h.).

3. RozHraní + Noc na Karlštejně (1956). Premiéra 12. 2. 2011. Tomáš Černý nás zavedl do báječného světa režiséra Jiřího Horčičky. Součástí pořadu byla i rozhlasová hra „Noc na Karlštejně“.

4. RozHraní + Jiřina Jirásková. Premiéra 19. 2. 2011.  Obsah: 01. Úvod – 02. O kvalitě žurnalistiky v roce 1935 – 03. 80. narozeniny sportovního komentátora Karla Maliny – 04. Náhled 9. čísla týdeníku rozhlas (hostem Milan Pokorný) – 05. Průvodní slovo s písničkou – 06. Karel Čapek: Jak vzniká divadelní hra – 07. Klub komiků a klaunů – Jiřina Jirásková – 08. Antoine de Saint-Exupéry: Malý princ.

5. RozHraní + Bohumil Švarc. Premiéra 26. 2. 2011. Obsah: 01 O umělých hmotách v roce 1963 – 02 reportáž z natáčení četby Útěky Lídy Baarové. Hovoří Zdenka Procházková a Michal Bureš – 03 O černých dnech Jiřího Voskovce a s Jiřím Voskovcem: Stanislav Motl zve na dokument Černé dny Jiřího Voskovce. In ukázka z rozhovoru Karla Kyncla s J. Voskovcem, 1963 – 04 Náhled 10. čísla Týdeníku Rozhlas – 05 Klíče od archivu dnes má… Bohumil Švarc (úvod) – 06 Bohumil Švarc vzpomíná na Josefa Bezdíčka – 07 William Shakespeare – Zkrocení zlé ženy (1950, úryvek) – 08 Bohumil Švarc vzpomíná na Přemysla Pražského – 09 Karel Čapek – Prométheův trest (1954) – 10 Bohumil Švarc vzpomíná na Ludmilu Stambolievu – 11 Hans Christian Andersen – Pasáček vepřů – 12 Bohumil Švarc vzpomíná na Jiřího Vasmuta – 13 Jiří Vasmut vzpomíná roku 1958 na počátky vysílání rozhlasu – 14 Bohumil Švarc vzpomíná na Antonína Zíba – 15 Jaroslav Hašek – Argentinské maso (1954) – 16 Bohumil Švarc přidává vzpomínku na hlasatele Josefa Junka – 17 Josef Junek na nahrávce z roku 1950 – 18 Rozloučení s Bohumilem Švarcem.

6. RozHraní + František Hrubín. Premiéra 5.3.2011 (ČRo 2 Praha, 19:10 h.). Obsah: 1: O rybáři a rybářce (Růžena Nasková, 1952) – 2. O ebenovém koni (Otomar Krejča, 1956). – 3. Frantíšek Hrubín pohovoří o vztahu k rozhlasu a v pořadu z roku 1964 rovněž o hudbě, kterou má rád.

7. RozHraní + Louis „Satchmo“ Armstrong v Lucerně 1965. Premiéra 12. 3. 2011 (ČRo 2 Praha, 19:10 h.). Obsah: 01 Proslov k vojákům z 8. března 1936 – 02 Semifinále 18. ročníku ankety Zlatý Ámos – 03 Jiří Suchý a posluchači vzpomínají na koncert L. Armstronga z Lucerny 65 – 04 Náhled 12. čísla Týdeníku rozhlas – 05 Louis Armstrong v Lucerně – březen 1965 1. část – 06 Interview s Louisem Armstrongem (ptá se J. Čmehil) – 07 Louis Armstrong v Lucerně- březen 1965.
Pozn.: Byla polovina 60. let a v Československu tzv. tálo. Politicky, společensky, však je to dobře známo … Geniální manažer Spurný zval do Lucerny velké hvězdy a podařil se mu věru mistrovský kousek. Takříkajíc „přivezl“ Armstronga.
„Pro mě to byla legenda, sbíral jsem jeho desky, ale nějak jsem si neuvědomoval, že je to živej člověk a najednou tu byl, smál se a podával mi ruku“ vzpomíná na ten nezapomenutelný okamžik Jiří Suchý. Toho jsme také požádali o vzpomínky na senzační sérii koncertů Louise Armstronga v Praze.
Poklady rozhlasového archivu nabídnou kompletní záznam tohoto vystoupení v sobotu 12. března od 20 hodin. Vedle jazzových standardů uslyšíme i dokonale zachycenou atmosféru, která je podle dalších pamětníků opravdu neopakovatelná.
Součástí nahrávky je také rozhovor s Louisem Armstrongem, který exkluzivně pro Zlatý fond Československého rozhlasu natočil rozhlasový hlasatel a milovník jazzu Jaroslav Čmehil. Poslechněte si, jak těžké bylo pro světovou hvězdu vyslovit „slivovice“, co mínil o českých ženách a jak by si poradil na pustém ostrově se symfonickým orchestrem. To vše doplníme několika obrázky z pamětí posluchačů, kteří nám napsali svou historku o tom, jak „šli na Armstronga“.

8. RozHraní + Čapek O jaru a Haškův Švejk. Premiéra 19.3.2011 (ČRo 2 Praha, 19:10 h.; 169 min.). Obsah: 1. Karel Čapek: O jaru. Čte Karel Höger (29 min.). – 2. Jaroslav Hašek: Osudy dobrého vojáka Švejka. Úryvky čtou Jan Werich (40 min.) a Jan Pivec (26 min.).

9. RozHraní + Rudolf Antonín Dvorský. Premiéra 26.3.2011 (ČRo 2 Praha, 19:10 h.). Obsah: 1. Pořad R. A. Dvorského Kdybych se znovu narodil (1965, 77 min.).
10. RozHraní + Apríl! Premiéra 2. 4. 2011 (ČRo 2 Praha, 19:10 h.; 172 min.). Obsah: 1. 100. výročí narození Václava Čtvrtka (4.4.1911) 2. Nahrávky, které si přímo říkají o výkřik „APRÍL !!!“. Například uslyšíme, jak 1. 4. 1937 vpadli „omylem“ do studia Radiojournalu Spejbl s Hurvínkem.

11. RozHraní + Jurij Gagarin poprvé ve vesmíru! Premiéra 9. 4. 2011 (ČRo 2 Praha, 19:10 h.; 172 min.). Obsah: 01 První porevoluční vystoupení Karla Kyncla před rozhlasovým mikrofonem – 02 Téma Gagarin – 03 Příběh J. G. + J. G. – 04 Náhled 19. čísla Týdeníku Rozhlas – 05 dokumentární pásmo o J. Gagarinovi – 06  Jiří Suchý – Písnička o J. Gagarinovi – 07 úryvek z Nerudových Písní kosmických (recitace Antonín Zíb – 1959) – 08 Píseň o raketě – 09 Pionýrská jitřenka, věnovaná J. Gagarinovi (úryvek) 10 Ivan Mls – Poněkud opožděný červenec (povídka).

11. RozHraní + Černobyl a Rozhovor dvou klaunů (Horníček + Werich). Premiéra 16.4.2011 (ČRo 2 Praha, 19:10 h.; 173 min.). Obsah: 1. Robert Tamchyna: Černobyl (1991). K poslechu zde. – 2. Jan Werich, Miroslav Horníček nad sklenkou vína a talířkem sýra (1966).  Proloženo písničkami Osvobozeného divadla.

12. RozHraní + Karel Aulický. Premiéra 23. 4. 2011 (ČRo 2 Praha, 19:10 h.; 115 min.). Od 20.00 půjčíme klíče od archivu ing. arch. Karlu Aulickému, který stavěl žižkovský vysílač a opravoval petřínskou rozhlednu. Ten z rozhlasového archivu vybral řadu opravdu zajímavých nahrávek. Mj. uslyšíme Františka Filipovského (Bylo nás pět) a Stanislava Neumanna (Krkonošské poudačky, r.1956). Zazní také hlasy několika architektů a nakonec i kosmonauta Vladimíra Remka. Zazní také Pořad Meteor a „Stopování dinosaura“.

13. RozHraní + Sportovní vydání Pokladů z rozhlasového archivu. Premiéra 30.4.2011 (ČRo 2 Praha, 19:10 h.; 174 min.). Vydání inspirované MS v hokeji ve Slovenské republice, vhodné ovšem i pro posluchačky. Pozváni jsou Josef Laufer s chotí, Stanislav Sigmund, Karel Malina, Karel Tejkal a další.

14. RozHraní + Rádio Svobodná Evropa / Radio Free Europe a Stanislav Motl. Premiéra 7. 5. 2011 (ČRo 2 Praha, 19:10 h.) Projdeme se novou budovou Rádia Svobodná Evropa a poslechneme si jeden unikátní pásek RFE z 50. let. Ve 20.00 půjčíme klíče od archivu Stanislavu Motlovi.

15. RozHraní + 88. výročí ČRo a Prodaná láska (1945). Premiéra 14.5.2011 (ČRo 2 Praha, 19:10 h.). Připomeneme si 88. výročí zahájení pravidelného rozhlasového vysílání v našich zemích a rozhovor s autorkou knihy Prvních deset let Čs. rozhlasu, který natočil Ota Nutz. Od 20.00 uslyšíte několik dosud neuvedených objevů, například rozhlasovou hru podle Jana Nerudy Prodaná láska, kterou si nechal přímo z vysílání soukromě pořídit v dubnu 1945 Karel Höger.

16. RozHraní + Zadáno pro dobrou náladu (Jiřina Šejbalová, 1964) a A pozdravuj svůj záznamník (1998). Premiéra 21.5.2011 (ČRo 2 Praha, 19:10 h.; 175 min.). Obsah: 1. Reinhard Heydrich v Praze a „heydrichiáda“. – 2. 14.5.1934 – Tomáš Garrigue Masaryk byl počtvrté zvolen československým prezidentem. – 3. 1881 – zaveden první telefon v Praze. – 4. Zadáno pro dobrou náladu z roku 1964 – v hlavní roli Jiřina Šejbalová. – 5. Zbyněk Černík: A pozdravuj svůj záznamník (1998). Režie Dimitrij Dudík. Účinkuje Jitka Ježková a Jan Šťastný. – Pozn.: Původně měl být odvysílán dokument Heydrichiáda – kat a jeho dvůr; nakonec vysílán nebyl (technické nedostatky záznamu), Šejbalová byla jako náhradní program.

17. RozHraní + Národní muzeum a Život píše anekdoty. Premiéra 28.5.2011 (ČRo 2 Praha, 19:10 h.; 111 min.). Připomeneme si reportážní procházkou, že v květnu 1891 byla otevřena budova Národního muzea v Praze. Od 20.00 uvedeme pořad Život píše anekdoty, ve kterém v roce 1979 ponejvíce nevážně vyprávějí pracovníci Národního muzea.

18. RozHraní + Josef Kolář a Reportáž z kapky vody. Premiéra 4. 6. 2011 (ČRo 2 Praha, 19:10 h.; 50 min.). Obsah: 01 Josef Kolář vzpomíná (1958) – 02 Reportáž z kapky vody (4. 6. 1958)- 03 Náhled 24. čísla Týdeníku Rozhlas. Stihnout tentokrát budeme muset zajímavosti o rozhlase i poklady archivu v pouhých 50 minutách. Ale i tak se to nepochybně podaří. To proto, že od 20:00 vysíláme přímý přenos Mezinárodního festivalu Porta 2011. Tomáš Černý nám jako obvykle připomene zvukový kalendář 20. století a díky tomu, že „léta běží, vážení“ si zároveň budeme moci poslechnout kompletní Reportáž z kapky vody. Právě 4. června, ovšem roku 1958, byla uvedena tato vědeckofantastická hříčka, ve které se dospělý muž a chlapec vydají na dobrodružnou plavbu ponorkou Fantasia. Jsou při tom tak malincí, že saze v kapce vody, kterou proplouvají, vypadá jako veliká černá skála. Výsledkem je poznání, vědecká popularizace, jejímž rozhlasovým praotcem byl Josef Kolář. Nechte se pozvat na takřka verneovskou výpravu. Není třeba nic víc, než fantazie.

19. RozHraní + Posluchačská přání a Ella Fitzgerald. Premiéra 11. 6. 2011 (ČRo 2 Praha, 19:10 h.). Obsah: 01 Posluchačská přání pokladů z archivu – 02 úryvek ze hry Johna Patricka – Opalu má každý rád (účinkují Josef Kemr a Vlasta Fabianová) – 03 Přání Rudolfa Křesťana. – 04 Prof. Vondráček – Vrať se krásná a zdravá (přednáška, 1938) – 05 Další posluchačské přání – 06 Ukázka z pořadu S. Motla Večer na dvojce, večer ve dvou – 07 Přání Pavlíny Filipovské – 08 Jaroslav Hašek – Reelní podnik (přednes František Filipovský 1953) – 09 Karel Hála – Má pouť – 10 Posluchačské přání – 11 – část pořadu A léta běží k 60. narozeninám Františka Nepila (1989) – 12 Marie Rottrová – Co mám, to dám – 13 Přání posluchačky – 14 Jan Neruda – Večerní šplechty (přednes Zdeněk Štěpánek) – 15 Interwiev s Ellou Fitzgerald (spoluúčinkuje Jaroslava Adamová, 1969) – 16 Poslední přání – Jana Cimického – 17 Josef Zíma – Pyšný tulipán.

20. RozHraní + Cyrano z Bergeracu. Premiéra 18.6.2011 (ČRo 2 Praha, 19:10 h.; 174 min.). Od 19.40 uvedeme hru podle Edmonda Rostanda Cyrano z Bergeracu. V titulní roli exceluje Karel Höger. Dále účinkují Vlasta Fabiánová, Václav Voska, František Hanus a další. Režie Přemysl Pražský. Natočeno 1955.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)