Intermezzá 1/7 (Intermezza, 1992)

Peter Karvaš. Původní rozhlasový seriál. Odpovědný redaktor Milan Frolo. Technická spolupráce Alojz Janeček, Jozef Bezák. Jozef Bajtek.  Režie Peter Jezný.

Osoby a obsazení: vnuk (Vladimír Obšil, 1), babička (Viera Strnisková, 1), ??? (Emil Horváth, 2), ???? (Peter Rúfus, 2), poručík (Marián Slovák, 3), vězeň (Jozef Vajda, 3), Štefan (Michal Dočolomanský, 4), Adam (Leopold Haverl, 4), lékař (Ladislav Chudík, 5), pacient (Marián Geišberg, 5), profesor (Gustáv Valach, 6), Dvorský (Stano Dančiak, 6), Chumacher (Miroslav Trnavský, 6), Michal (Karol Machata, 7), Cyprián (Vlado Müller, 7).

Nastudoval Československý rozhlas Bratislava 4., 13., 26., 27. 2. 1992; 10 – 11. 3. 1992. Premiéra 8., 15., 22., 29. 2. 1992; 7., 14., 21. 3 1992 (Slovensko 2; 12:00 h.). Repríza 1. dílu 9. 9. 2022 (SRo Rádio Pyramída, 10:15 h.).

Obsah: Intermezzo 1 – O čiernej noci uprostred čiernej noci (32 min.); Intermezzo 2 – O dôvode, prečo treba zanechať stopy (30 min.); Intermezzo 3 – O nevinnej a dočista nedokázateľnej odpovedi (25 min.); Intermezzo 4 (29 min.); Intermezzo 5 (29 min.); Intermezzo 6 (30 min.); Intermezzo 7 (29 min.)

Lit.: -po-: Intermezzá. In Rozhlas a televízia 6/1992 (článek). – Cit.: Milan Frolo, vedúci dramaturg seriálov: …Veľmi radi sme prijali možnosť uviesť tieto malé hry Petra Karvaša. Dôvody? Predovšetkým je to myšlienkovo obsažná, obsahovo zaujímavá a dramaticky kvalitná úroveň textov spojená s menom autora, ktorého ani po dlhej vynútenej odmlke netreba rozhlasovým poslucháčom zvlášť predstavovať. Ďalším dôvodom je snaha žánrovo spestriť paletu našich programov; aj keď v tomto prípade nejde o klasický typ seriálu, ale skôr akýsi seriálový seriálový cyklus samostatných polhodinových hier, pospájaných určitou časopriestorovou väzbou k rokom Slovenského štátu, Povstania, 2. svetovej vojny. Vo filozofických reminiscenciách sa autor zapodieva zmyslom existencie, morálky a etiky vo vyhranenej situácii vojnového ohrozenia. Je to nadčasové prelnutie do súčasnosti, kedy sa zmysel tohto poslania opäť nástojčivo vynára na scéne európskeho diania. Peter Karvaš vo svojich Intermezzách nezabúda, príbehmi plnými dynamického napätia, ale i vnútorného tajomstva stiera čas, oživuje našu pamäť, prebúdza zabúdané skúsenosti. A to by malo byť pre poslucháča obohacujúcim zážitkom.“

Spojovacím momentom všetkých siedmich komorne ladených príbehov je dialóg. Dialóg postavený na konflikte vedenom ako spor cez vnútorné, duševné vnímanie dvoch postáv. Situácia, v ktorej sa nachádzajú, mení ich správanie, núti riadiť sa heslom: „keď nezabijem ja, zabijú mňa“ (a pritom nemáme na mysli len tých, čo sú na bojisku). Je to svojský autorov pohľad na dramatické dianie, kedy človek často nevie v sebe uniesť ani po rokoch to, že nebol schopný činu. Určité modelové situácie spred rokov sú (a to je napokon charakteristické pre väčšinu Karvašových diel) skutočne všeplatné: mohli sa udiať kedykoľvek a kdekoľvek.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)