Hledáme ztracené rozhlasové nahrávky! – O projektu Panáčka v říši mluveného slova

Projekt rozhodně není nový, chceme jej ale připomenout: nemáte doma magnetofonové pásky s mluveným slovem? Nebo nevíte, co na páskách je? Kontaktujte nás na adrese mluveny{tecka}panacek{zavinac}seznam{tecka}cz – možná máte natočenu hru, literární pásmo nebo četbu, která už v oficiálních archívech neexistuje!

Přemysl Hnilička

tapedeckJedním z témat, které mne jako fanouška mluveného slova trápí a nutí mne znovu a znovu se k němu vracet, je pátrání po rozhlasových hrách, které byly smazány; ať už v letech padesátých, sedmdesátých, osmdesátých či i v letech po Listopadu 1989. Především v létech šedesátých byly natočeny vynikající rozhlasové hry s prvotřídním obsazením; ani to je však nezachránilo před barbarskou likvidací – ať už bylo důvodem téma hry, jméno autora či režiséra nebo protagonisty.

Na toto téma už na Panáčku vznikl článek, mezi záznamy na této webové stránce najdete mnoho her, jejichž záznamy končí prostým a smutným „smazáno“; bylo tedy načase udělat něco pro to, aby se tento stav změnil.

Mnoho posluchačů si už v letech šedesátých mohlo natáčet nejen hudbu, ale i mluvené slovo; co když na některé z pásek, na něž se doma práší, nalézá se vzácný kus, který v Českém rozhlase chybí? Na tuto možnost upozorňuje naše výzva, kterou jsem rozeslal včera na několik adres (Lidové noviny, MF Dnes, A2, Literární noviny, Týden, Reflex, Týdeník Rozhlas, Český rozhlas, Brněnský týdeník, Brněnský deník a další) a také několika redaktorům Českého rozhlasu, kteří – doufám – také zareagují.

Text výzvy je následující:

Rozhlasoví posluchači a fanoušci mluveného slova soustředění kolem stránek Panáček v říši mluveného slova (http://mluveny.panacek.com) by rádi oslovit veřejnost a požádali ji o spolupráci.

Archiv Českého rozhlasu skrývá nepřeberné množství unikátních záznamů výkonů českých herců a hereček, ať již v úpravách divadelních inscenací nebo v původních rozhlasových hrách. Přesto mnoho vzácných materiálů bylo smazáno; po roce 1969 nově dosazení bolševičtí kulturträgři s gustem nechávali mazat vynikající inscenace Josefa Henkeho, Olgy Zezulové nebo Jana Fuchse; zcela zmizelo původní nastudování inscenace Posel hydrometeorologického ústavu Zdeňka Svěráka, v níž účinkovali Jiří Sovák a Karel Höger (nově byla nastudována v roce 1991 se Zdeňkem Svěrákem, Josefem Abrhámem a Jiřinou Jiráskovou); v brněnském studiu zmizely téměř všechny inscenace her Jaromíra Ptáčka v režii Olgy Zezulové; smazány byly i neškodné pohádky Jana Fuchse. Zmizel i první díl četby na pokračování z prvního římského milostného románu O věrné lásce statečného Chairea a ctnostné Kallirhoy v podání Jana Wericha. (Jiným případem je smazání hry zasloužilé umělkyně Olgy Scheinpflugové Bezcitkové, kterou v roce 1966 nastudoval Jiří Horčička; tuto hru totiž po roce 1969 smazali sami tvůrci – hra a oni sami by totiž byli snadnou obětí rozhlasových normalizátorů…) Z Horčičkových inscenací nám nezůstal dochován ani Muž se psem (Zdeněk Jirotka, 1965), Pražské křižovatky (Arnošt Lustig, 1965) či jeho vlastní text Čtvrté nástupiště (1966).
Některé inscenace byly naopak zázrakem zachráněny; ač v archívu ČRo smazány, byly po roce 1990 nalezeny v soukromých archívech. Tak máme možnost – sice v mizerné kvalitě, ale přesto – slyšet Horčičkovu (původně stereofonní) inscenaci hry Ivana Klímy Ženich pro Marcelu s vynikajícími výkony Karla Högra a Radoslava Brzobohatého, která se dochovala v archívu autora textu. Pečlivosti herce Jaroslava Kepky ve vedení osobního archívu zase vděčíme za zachování inscenace Celou noc venku dramatika Harolda Pintera v nastudování Josefa Červinky (1968). Jan Fuchs si zase doma schoval několik zkušebních nahrávek svých pohádek, a tak je možné si po letech alespoň přiblížit, jak vypadal výsledný tvar.
Tyto výjimečné případy nás stále nutí doufat, že mezi posluchači se přece jen může objevit zajímavá magnetofonová páska, na níž by mohl být zajímavý materiál, z archívu Českého rozhlasu již zmizelý.
Proto oslovujeme Vašim prostřednictvím širokou veřejnost: máte-li doma pásek či kazetu, o níž víte, že obsahuje nějaké mluvené slovo a pochází z let šedesátých až osmdesátých, ba dokonce i když neznáte obsah pásku, prosím, kontaktujte autora stránek na e-mailu
mluveny{tecka}panacek{zavinac}seznam{tecka}cz nebo na telefonním čísle 731 235 012.

První se ozval náš podporovatel Tomáš Černý;  2. 8. 2008 zazněla v Dobrém ránu jeho krátká zpráva o naší činnosti a naší výzvě; také i rozhovor s Přemyslem Hniličkou na toto téma.

Vás ostatní vyzývám: Šiřte prosím naši výzvu dále! Ptejte se svých známých, příbuzných, spolupracovníků, zda se u nich doma nenacházejí staré pásky a kazety, byť by nevěděli, co na nich je! Rádi je později vrátíme, rádi bychom se ale přesvědčili, zda na nich není natočena právě chybějící rozhlasová hra, četba či seriál…

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Sovák nebyl Josef,ale Jiří.
J.K.

Vážení, spíš než komentář mám prosbu.
Dnes jsem náhodou našel web, který provozujete a velice mě zaujal a potěšil. Jsem pravidelným posluchačem ČR3 a nedávno jsem vzpomínal, co jsem kdysi poslochal za četby na pokračování.
Okolo roku 1965-1967 bylo vysíláno mnoho povídek a románů v četbě na pokračování. Zločin na Zlenicích hradě, Hvízdavý Dan… Byl mezi nimi i román, kterého název bych se rád dozvěděl. Pojednával o dvou anglických lučišnících, kteří se dostali na svých cestách do Mongolska. To je tak jediné, co jsem si z té četby zapamatoval. A nevím ani v kterém roce byl vysílán. Proto Vás prosím zda náhodou někdo neví, jak se tento román jmenoval. Předem děkuji Jiří Pelikán

Pane Pelikáne,vzpomněl jsem si nA ten román už několikrát,mnohokrát jsem hledal jeho autora,leč bohužel, buď mne klame paměť, nebo prostě na našem netu není. Podle mne to byl román Černá růže a autor byl jakýsi Thomas C/K/osten????? S pozdravem Dr.Miroslav Aksamit

Thomas Costain, kniha se dá sehnat v antikvariátech, je z roku 1948,já ji už sehnal…Aksamit

Náhodou jsem narazil na tyto stránky, nějakou dobu sháním zvukový záznam soutěžních her Čs. rozhlasu Ostrava myslím z let 1965 – 1966 Záhada hlavolamu a Stínadla se bouří. Neznáte někdo odkaz kde hledat. Díky

To find more audio plays, visit the German website http://www.hoertipps.de!

natáčel jsem vinárnu u pavouka, sedmilháře, silvestry,a z her hlas v mlze. o spoustu programů bych měl zájem, hlavně z šedesátých le, hajného lopuchu, pana hlavu,komedii na mostě,čtení na pokračování (bělohřívka,…) ale i rozhlasové hry – ocelové město a další. je možné je někde získat?

Dobrý den, doma mám pohádku na pásce z kotoučového magnetofonu je napsáno Růže z Išpilángu, víc o tom nevím. Já ji nenahrávala, ale moji rodiče, takže pokud chcete napište kam vám to mám poslatvám a nebo pokud vám to něco říká a víte víc tak mi taky napište na e-mail.

dobry den. je mozne nekde sehnat – svazek sedmilharu. dekujigmc.j

dobrý den, mám velkou prosbu, nedal by se sehnat záznam čtení putování marca pola čtené františkem smolíkem, moc díky za odpověď, bína křemže

Tuto otázku směřujte na odpovědné dramaturgy Českého rozhlasu a žádejte je o znovuuvedení.

Dobrý den,
Nenašel jsem na těchto stránkách rozhlasovou hru (pásmo) Českého rozhlasu Olomouc z roku 1989 „Dekameron“. Jedná se vlastně o dvě povídky ze slavného Dekameronu od Giovanni Boccaccia. Dramatizace Marie Říhová. Režie Ivan Holeček. Účinkují: Eduard Cupák, Marta Vančurová, Miroslav Moravec, Pavel Rímský a další.

Prozatím pro Vás nemám nic ale chystám se na digitalizaci slušné Audiotéky po tchýni a tchánovi,zatím nevím co tam je vím že tam byl Kantor Barnabáš a žáci darebáci,a kocourkovští učitelé,ale myslím že je tam i celý semafor a nějaká malostranská beseda.Písničky pana Jakoubka a Pellara.Vím že je tam vážná muzika.Varhany z Litvy a lotyšska

Dva tipy: V archívu západočeského rozhlasu v Plzni se uchovaly nikdy neodvysílané stereofonické hry v režii Vladimíra Semráda.
Já zde v Austrálii mám desítky scénářů rozhlasových a divadelních her ze 60.let, jak českých, tak i přeložených do češtiny, a vytištěných v nepatrném nákladu na rozmnožovacím stroji, vydaných u DILIA. Divadelní ústav v Praze je určitě bude mít v archívu.
John Pear
WORLD MUSIC ARCHIVES
Manilla NSW

Zdravím kolegu Hrušku! Zde Přemek Hnilička, kdysi jsme si psali, známe se přes Ondřeje Suchého. Za ten tip na stereohry Vladimíra Semráda díky, zkusím se poptat.

Zdravím všechny přátelé mluveného slova a jsem moc rád, že jsem při objevných cestách internetem narazil i na tyto stránky. Zlatá šedesátá léta patřila v rozhlase skvělým četbám na pokračování. Proseděli jsme jako kluci večery po Kolotoči s ušima na reproduktorech při poslechu Fantoma opery, Pamětí Giacoma Casanovy, verneovek apod. Díky nezapomenutelným hlasům dnes už klasiků naší scény se vepsaly nesmazatelně do pamětí pubertálních kluků. Po letech a při využití vymožeností moderní vědy techniky jsem nostalgicky začal oprašovat a shromažďovat staré nahrávky zvuku i obrazu z té doby. Proto využívám této situace a prosím o případnou informaci, kde se dají uvedené záznamy získat. Konkrétně bych rád sehnal Paměti, čtené Felixem le Breux. Děkuji předem

Včera večer na Praze vysílaný Sen o tisíci patrech byl natočen v roce 1986. Jsem přesvědčen, že jako kluk jsem někdy dříve slyšel mnohem sugestivnější dramatizaci tohoto Weissova románu. Na webu jsem zatím nikde žádnou zmínku nenašel…?
Karel Horák

já si vzpomínám na četbu Fantóma opery někdy z přelomu šedesátých a sedmdesátých let, ten hlas slyším, ale nevím, kdo to četl. a pak si vzpomínám na rovněž úžasnou četbu Jiřiny Švorcové z konce osmdesátých let, byl to nějaký životopisný, snad v té době ještě nevydaný, román v ich formě, , obě četby nezapomenutelné.

Měli jsme nahrané pohádky: O proncezně Lence, Zelený rytíř, Země tisíce rozmarů a Perníková chaloupka (úplně netypické zpracování), ale pochybuji, že to ještě půjde stáhnout. Naopak jsem doufala, že to někde „vylovím“ z webu. Pokud je někde objevíte, tak budu ráda.

Pokud byste byla ochotná pásy s pohádkami zapůjčit, jsme schopni je převést do formátu MP3.

Info pro paní Milu Lepkovou: Fantoma opery četl skvěle herec Jiri Šrámek,strašně moc bych to chtěl slyšet znovu.Bylo to dokonalé,jak si uměl hrát s hlasem a akcentovat napětí.Bravo!
Miroslav Aksamit

Prohrabávám se starými pásky, na něž jsem v 80. letech často natáčel i rozhlasové hry. Právě jsem doposlouchal monodrama s výbornou Alenou Vránovou (46 min.) a ani po dvouhodinovém hledání na webu jsem nedokázal odhalit, o jakou hru šlo. Stručně k obsahu: hra začíná cestou k soudu, žena byla okradena svým bratrem o podíl na dědictví po strýčkovi (cenný porcelán a sbírka známek) a při té příležitosti probírá peripetie svého života.
Pomůže mi někdo?
Karel

Děkuji za vaši práci. Chci se zeptat, zda by bylo možné uvedené tituly stahnout nebo si je aspoň poslechnout
Děkuji
Milan

Pátrám po jednom starém pořadu, snad někdo bude vědět:

Byl to údajně pořad k roku Jaroslava Haška – 1983

Kabaret s podtitulem Švejkova silvestrovská anabáze – mašírovat stále kupředu.

Vystupoval tam například vnuk pana Balouna, který vyjedl hospodu. Vrchní v té hospodě měl jméno jako Wolle, takže budil pohoršení, když se představoval. Hrál ho pravděpodobně Vladimír Hrubý. Další byla scénka s hercem, který hrál Katze, ten se tak vžil do role, že se během dne opil a v divadle pak způsobil nějakou kalamitu, snad spadnul z kazatelny.

Nevíte o něm někdo víc?

Zdravím Vás,
moc mě těší, že fungují stránky jako jsou ty vaše. Že rozhlasovým hrám dáváte druhý dech.
Mám dotaz a snad i prosbu. V rámci absolventské práce jsem vytvořila také rozhlasovou hru, kde je jak mluvené slovo, tak zpívané zhudebněné sonety…bylo by popřípadě možné zaslat vám CD s touto hrou na vaši adresu? Či, mohu vám poslat odkaz na uložiště?
Prosím o odpověď do emailu.
Předem vám moc děkuji a přeji hodně zdaru,
Marie K.

Existuje nekde audio nahravka rozhlasoveho poradu Pisnicky pro Petra a Lucii s Hanou Kofrankovou a Michalem Pavlatou ze 60.let? V obchode Cs.rozhlasu na Vinohradske v Praze to nemaji a nemohli mi o tom nic blizsiho rici.
Doufam v pozitivni zpravu.Diky Petr

Milí přátelé,
velice Vás pozdravuji. Už dlouho s velkým potěšením i vděkem sleduji Vaši záslužnou činnost! A mám velkou prosbu. Koncem března 1969 (shodou okolností právě onoho večera, kdy náš hokejový tým porazil SSSR, sice slavně, ale s dost osudovými důsledky – tedy nejspíš 29.3.)měla premiéru moje rozhlasová hra Sisyfos na prázdninách, která se pak ještě téhož roku dožila několika, přinejmenším pěti repríz (výborně ji zrežírovala Alena Adamcová, titulní roli hrál Petr Haničinec). Za normalizace byla označena za „poťouchlé protisocialistické podobenství“ a byla samozřejmě už někdy na začátku 70. let smazána. V archivu ČRo neexistuje a ani nikdo z mých přátel její mgf. nahrávku nemá, a tak mi zbyl jen její text. Napadlo mě tedy, že to ještě zkusím „přes Panáčka“,moc naděje tomu sice nedávám, ale co kdyby přece jen se našel někdo, kdo by mi udělal takovou obrovskou radost a pásek s tím Sisyfem někde objevil, zkusit se musí prostě všechno.. (Ani neví, jak bych mu byl vděčný!)
Rudolf Matys

Vážený a nám milý pane Matysi,
věřte, že Vaši hru o Sisyfovi máme léta v hledáčku, ale zatím se nám ji nepodařilo nikde zachytit…
Až na ni narazíme, budete první, kdo o tom bude vědět. Zdraví Přemysl Hnilička

Dobrý den,
nejdříve zasílám obrovský dík za tu mravenčí práci, co si tu dáváte se sháněním informací o různých rozhlasových hrách a dalších slovesných pořadech, co se na našich rozhlasových vlnách odvysílaly.
A mám taky otázku.
rád bych se něco dověděl o rozhlasových hrách pro děti, které byly vysílány na počátku 70. let a které zde bohužel nemohu najít. Bylo mi 8 let, když jsme tohle poslouchali.
První se (podle mě) jmenovala Černý mrak a byla to nějaká špionážní hra. Z účinkujících si pamatuji: učitelka (Světla Amortová), Schulmann (Jindřich Narenta), Kašpar (Josef Mixa), Jenda (Pavel Wiener), Víťa (Zdeněk Najman), Lenka (Jana Valterová), Šíárka (Blanka Zdichyncová) a další.
Druhou hrou je První pionýr. Ta byla z repertoáru rumunského rozhlasu a jde o pátrání skupiny dětí po tom, kdo byl na jejich škole prvním pionýrem.
Předem moc děkuji za jakékoliv informace.

Vladimír Vodička

Moc děkuju, výborná práce. Ten Černý mrak měl myslím nějaké volné pokračování, ale jméno hry si už nepamatuju. Vysíláno to muselo být někdy v r. 1972 nebo na konci 1971.

Vodička

Dobrý den,hledám četbu na pokračování z knihy Františka
Rachlíka Pozdrav panbu Pane Randák kterou čet Lubor Tokoš.
Je možné získat tuto nahrávku ? Děkuji A Hřebeský

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)