Komisař Maigret bez legend a mýtů

Použil jsem část názvu slavného cyklu z šedesátých let, abych vás upozornil, že konečně má Panáček komplexní a jasné údaje o rozhlasových hrách s komisařem Maigretem (ve všech režiích a obsazeních)! Dík za zapůjčení původních křestních listů patří panu Dimitriji Dudíkovi a paní Jitce Paříkové.

Konečně je tedy rozluštěna záhada, proč některé prameny uvádějí u klasické série léta 1970 a 1971 a některá zase 1977; hry byly totiž v letech 1970 a 1971 roztočeny, poté „dány k ledu“ (Rudolf Hrušínský několik let nesměl vystupovat v rozhlase ani v televizi) a teprve v roce 1977 dotočeny. Je tedy možné, že během jedné hry slyšíme Hrušínského tu o šest let staršího, tu o šest let mladšího. Tak jsou tedy objasněny úvahy ze staršího sumarizačního článku…

Taktéž se nám podařilo udělat pořádek v tvůrcích a interpretech, takže je již jisté, že ne všechny díly dramatizovala Jaroslava Strejčková a ne ve všech hrách s Hrušínským hrála paní Maigretovou Růžena Lysenková. Sjednotili jsme i názvy, u nichž dříve nebyla jistota (Zbytečné starosti komisaře Maigreta versus Maigret a zbytečné starosti).

A ještě jednu věc nutno v „kauze Maigret“ uvést na pravou míru: byť se to často objevuje na internetu, ve skutečnosti neexistuje žádná hra jménem „Maigret a noční žokej“; existuje pouze rozhlasová hra Antonína Přidala „Noční žokej“ (1999), která ovšem s případy komisaře Maigreta nemá nic společného…

Pokud chcete vědět více a opravit si své záznamy, stačí do vyhledavače zadat heslo „Maigret“.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Pomůže mi prosím někdo informací o titulu „Maigret a herečka“ s R.Hrušínským, snad z roku 1971 a stopáží 24:19?
Děkuji

Žádná taková maigretovka neexistuje, šlo o aprílový žertík, v němž byla za nedokončenou detektivku s komisařem Maigretem vydávána zvuková stopa televizní inscenace Za rok přijdu zas (1971), kterou napsal Wladyslaw Terlecki.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)