Den slávy (1947)

H. E. Bates. Rozhlasová úprava divadelní hry Otakar Růžička. Režie Přemysl Pražský.

Osoby a obsazení: Julie (Jiřina Petrovická), plukovník Booth Sandersen (Miloš Nedbal), major Jack Sandersen (Otomar Krejča), Kateřina Delacourtová (Marie Nováková) a další.

Natočeno 1947. Premiéra 8. 6. 1947 u příležitosti anglického národního svátku.

Lit.: Zajíček, Karel: Rozhlas týdne. In Obzory 26/1947 (28. 6. 1947), s. 375 (recenze).

Zajíček, Karel - Rozhlas týdne. In Obzory 26-1947 (28. 6. 1947), s. 375 (recenze).Lit.: Hauser, Jaroslav: Rozhlas – Svět touží po míru. In Kulturní politika 39/1947, 13. 6. 1947, s. 7 (recenze). – Cit.: „(…) Obsahem této psychologické hry je ovzduší anglické rodiny při zahájení invase. Všichni její příslušníci vědí dobře, co válka je, protože mezi nimi žije plukovník Booth Sanders, který byl v první světové válce raněn do hlavy a od té doby občas ztrácí smysly a stává se nebezpečným i svým nejbližším. A člen rodiny, major Jack Sandersen, slouží v druhé světové válce u letectva a při začátku invase padne v leteckém boji. Ale děj není v této hře nejdůležitější. Hlavní je vnitřní život jednajících osob, jejichž povahy jsou dobře vykresleny a typy dobře voleny. A na postavách tří vojáků si uvědomujeme, jak se liší svět anglických vojáků od nacistických, nemyslících vojenských strojů, s jichž mentalitou jsme se, bohužel, tak dobře seznámili. Neboť oni nezabíjeli proto, aby se hromadila vyznamenání na jejich prsou: oni šli bojovat, ačkoliv znají lásku k bližnímu a hluboce lidský strach před smrtí. Ale to, co je k boji přimělo, to nebylo heslo o nadřazenosti národa, ani touha vládnout jiným, ani nenávist k jinému hospodářskému zřízení. Bylo to něco úplně jiného: to, co nutí lidskou společnost stíhat zločince a hnát ho k odpovědnosti za spáchané zločiny a co ji opravňuje, aby ho zneškodnila i odsouzením na smrt. Neboť takto na smrt byli odsouzeni všichni nacisté, jichž zločiny jsou ve hře symbolisovány odpravením Poláka a jeho mladé dcery a jich zahrabáním v hnojišti.

Režie Přemysla Pražského nezajistila hře na několika místech náležitý spád a připustila několik hereckých přestřelků, byla však celkově dobrá a zejména vhodně obsadila přední role. Z herců nás nejvíce zaujal výkon Jiřiny Petrovické, která hlasově i herecky dobře vystihla charakter Julie. Role plukovníka Booth Sandersena a majora Jacka Sandersena dobře mluvili Miloš Nedbal a Otomar Krejča. Marie Nováková jako představitelka Kateřiny Delacourtové na roli nestačila a jen na počátku se jí podařilo naznačit její povrchnost.

Bylo by si přáti, aby nás rozhlas častěji seznamoval s mentalitou cizích národů, abychom je lépe poznali a tím k nim měli blíže.“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)