Hostinec „U kamenného stolu“ 1/8 (1961, 2014)

Karel Poláček. Dramatizace Jiřina Klimentová. Na harmonium hraje Vilém Prokop Mlejnek. Režie Jiří Josek.

Účinkují Drahomíra Fialková, Olga Sluníčková, Věra Petáková, Libuše Bokrová, Jiří Holý, František Holar, Jiří Lír, Jaromír Spal, Antonín Jedlička, Vladimír Hlavatý, Milan Neděla, Vladimír Cibulka, Jan Rückl, Karel Urbánek, Petr Haničinec, Bedřich Bobek, Josef Chvalina, Vlastimil Bedrna, Jiří Šašek a Pavel Straka.

Natočeno 31. 5. – 11. 6. 1961 (8 x cca 29 min). Repríza 16. – 23. 8. 2020 v cyklu Četba na pokračování (ČRo 2 Praha, 22:00 h.). Repríza 1. dílu 4. 8. 2021 (ČRo České Budějovice) v cyklu Podvečerní čtení.

Vydala Radiotéka v roce 2014 (MP3).

Lit.: Toušková, Martina: Karel Poláček: Hostinec U kamenného stolu. Laskavý humor z lázní. In web ČRo České Budějovice, 4. srpen 2021 (článek). – Cit.: V kulisách lázeňského městečka Džbery pod Skalou se odehrávají aférky, konflikty a humorné situace mezi místními a rekreanty. (….)

Ani tenhle Poláčkův příběh, jako většina jeho románů, nemá hlavního hrdinu. Autor zachytil panoptikum lidiček potkávajících se hlavně v letní čas v jednom lázeňském maloměstě.

Vše se točí okolo rodiny pana rady Dyndery, hypochondra, který každoročně navštěvuje vyhlášený hostinec U kamenného stolu v městečku Džbery pod Skalou. Pan rada má starostlivou ženu, dvě zrzavé dcery, dvojčata na vdávání, a poněkud divokého dospívajícího syna Lubomíra.

Humoristický román Hostinec U kamenného stolu vyšel poprvé v roce 1941. Jedná se o poslední dílo Karla Poláčka, které bylo vydáno ještě za jeho života. Jméno autora se ovšem na titulní stránce knihy neobjevilo, Poláček byl Žid a v té době už nesměl publikovat. Román tak svým jménem zaštítil spisovatelův přítel, malíř Vlastimil Rada.

V roce 1948 se román dočkal i stejnojmenné filmové podoby. V roce 1961 pak v Československém rozhlase vznikla osmidílná dramatizovaná četba na pokračování. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)