Alchymista (2008)

Paulo Coelho. Překlad Pavla Lidmilová. Režie Aleš Vrzák. Hudba Marko Ivanovič. Zvuk, střih a mastering Ladislav Reich. Obálka Pavel Růt. Design Ondřej Fučík. Produkce Karel Černošek a Josef Burkovský.

Čte Lukáš Hlavica.

Nahrálo vydavatelství Tympanum ve spolupráci s nakladatelstvím Argo v Praze v březnu 2008 ve studiu Bystrouška. Vydalo Tympanum 3. 4. 2008 (4 CD, EAN 8594072275135, 4 hod. 20 min.).
Pozn.: Román Alchymista – největší brazilský bestseller všech dob – byl dosud přeložen do 34 jazyků a prodalo se ho na 10 milionů výtisků. Takřka pohádkové vyprávění o cestě španělského pastýře za zakopaným pokladem, vycházející z příběhu o splněném snu ze sbírky Tisíc a jedna noc, je zároveň výzvou k naplnění vlastního osudu i poznáním posvátnosti světa, v němž žijeme. Na cestě za oním dvojím pokladem, plné zkoušek a důležitých setkání, je třeba dbát všech znamení a s neustálou trpělivostí a odvahou ( jako alchymista sledující proměnu obyčejného kovu ve zlato) přetvořit samu svou osobnost. (anotace) – Nezkrácená četba.

Paulo Coelho

Narozen 24. srpna 1947 v Rio de Janeiro, prošel během své cesty za svým snem mnohými zkouškami. Vychován v jezuitských školách, stal se rockovým textařem, prošel těžkou drogovou zkušeností, několikrát pobyl v psychiatrických léčebnách i v tvrdých vězeních brazilské vojenské diktatury, aby po více než třiceti letech došel svého snu – stát se spisovatelem.

Od té doby prodal ve světě desítky miliónů svých knih v mnoha jazycích. Má statisíce obdivovatelů, ale i neméně odpůrců. Jedněmi je nazýván jako skutečný vypravěč lidského srdce, guru, či duchovní rádce, druhými jako pisálek a pornograf mystiky. Ale ať si o něm lidé myslí co chtějí, nesmazatelně se zapsal do dějin literatury posledních let.

Napsal přes desítku románů, z nichž určitě nejznámějším a nejčtenějším je „Alchymista“. Příběh o cestě za svým snem, za svým osobním příběhem, který si on už splnil. Mnozí kritici mu právě proto vyčítají jeho bohatství a slávu, což mu jako duchovnímu spisovateli prý nenáleží, ale Coelho se nikdy nepovažoval za světce ani duchovního pastýře. Sám je jen člověk, pravý Brazilec, který má rád dobrou společnost, tělesné požitky a brazilský fotbal. A peníze mu jen přinesly větší svobodu.

Věnuje se společenskému dění kolem i ve světě, a proto byl v roce 1996 jmenován poradcem programu UNESCO pro duchovní sbližování a dialog mezi kulturami. Je nositelem francouzského řádu Čestné legie a rytířem Řádu za literaturu a umění a mnoha dalších ocenění. Jeho knihy jsou i u nás každoročně nejprodávanějšími tituly knižního trhu. Výhradním vydavatelem v Česku je nakladatelství Argo.

Lukáš Hlavica

Herec, režisér a dabér Lukáš Hlavica absolvoval herectví na pražské DAMU, kde v současné době působí jako pedagog. Prošel nejdříve velkými kamennými divadly Národním i Vinohradským, aby se pak s kamarádem Ivanem Trojanem „našel“ v malém Dejvickém divadle. Zde kromě herectví zaujal také svými režiemi – Bratři Karamazovi, Sic ad. Po úspěšné režii francouzské komedie Takový žertík a hry anglického autora Alana Ayckbourna Nadílka se do Divadla Na Jezerce vrací s Machiavelliho Mandragorou.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Hudba Marko Ivanovič. Zvuk, střih a mastering Ladislav Reich. Obálka Pavel Růt. Design Ondřej Fučík. Produkce Karel Černošek a Josef Burkovský.

Nahrálo vydavatelství Tympanum ve spolupráci s nakladatelstvím Argo v Praze v březnu 2008 ve studiu Bystrouška. Vydalo Tympanum 3. 4. 2008 (4 CD, EAN 8594072275135, 4h 20 min.).

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)