Len vzpriamene, chlapci (Jen vzpřímeně, chlapci, 2002)

Jozef Repko. Životopisná hra pro mládež o pedagogovi Ivanovi Zochovi a spisovatelovi Martinovi Kukučínovi. Dramaturgie Katarína Revallová. Hudební dramaturgie Lýgia Vojtková. Zvuk Andrej Kubík. Režie Pavel Gejdoš.

Účinkují František Kovár, Dušan Szabó, Lucia Párnická, Marián Miezga, Michal Domonkoš, Štefan Richtarech, Jana Strnisková, Jakub Gécz, Pavel Kepko, Jozef Benedik, Frencien Bauer, Samuel Grečner, Jozef Šimonovič a Peter Sklár.

Natočeno 2002 (43 min.). Repríza 3. 5. 2008 (Rádio Devín); 25. – 31. 1. 2024 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Šaráková, Lucia: J. M. Petzval a Émile Zola – cesty z neúspechu. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 18. 1. 2024 (článek). – Cit.:  Tak sa nám ten nový rok rozkotúľal ako práve zakúpený koberec s dvanástimi mesiačikmi, alebo dospelejšie to povedzme – s dvanástimi mesiacmi :-). Ten jeden sa sotva stihol z plných pľúc nadýchnuť a už nám o chvíľu odkýva. V Rádiu Litera si ho preto ešte vychutnajte, dá sa to kadejako, s nami práve vďaka rozhlasovému vysielaniu. Pokúsili sme sa pamätať tento týždeň opäť tak trocha na každého z vás – nebude chýbať sci-fi príbeh Jozefa Žarnaya Volanie ľadového sveta a čítanie na pokračovanie z knihy Iboje Wandall-Holm Moruša. Hry bude voľne prepájať téma ne-úspechu, keďže niekoho ďalej posúva v živote paradoxne neúspech, niekoho zážitok, keď sa konečne niečo podarí. Niečo z tohto tajomstva odhalí hra o matematikovi J. M. Petzvalovi Nijaká študentská láska, ale aj dramatizované pásmo Émile Zola– slovo sa stalo svedomím. Dobre si môžete oddýchnuť pri hre P. Severa Anjel strážny (je o hľadaní vysnívanej lásky) a milovníkov dlho nevysielaných hier poteší určite Vírus S od R. Brezinu. A nebude chýbať opäť niečo z obdobia slovenského realizmu – Martin Kukučín, už ako 62-ročný doktor Bencúr sa ubytuje v bratislavskom hoteli (viac už v hre Len vzpriamene, chlapci!). Nazabudli sme ani na poéziu (tentokrát S. Plathovej a G. Spustovej Izakovičovej) a premiér sa dočkajú relácie z cyklu Z tvorivej dielne Rádia Litera a V skratke. (…)

Máte radi poviedky Martina Kukučína? Zrejme poznáte čo-to aj z jeho života – napríklad to, že bol v civilnom živote lekárom a volal sa Matej Bencúr. Poďte s nami do roku 1922 a stretnite sa s doktorom Bencúrom, má v tom čase 62 rokov a ubytuje sa v jednom z bratislavských hotelov. A prečo sa chystá do Modry? To už prezradí hra Jozefa Repka Len vzpriamene, chlapci! V Rádiu Litera má svoju obnovenú premiéru. V réžii Pavla Gejdoša účinkujú Jakub Gécz, Jozef Šimonovič, Jana Strnisková, Peter Sklár, Štefan Richtárech, Lucia Párnická, Marian Miezga, František Kovár a ďalší. Hra je z roku 2002, počúvajte od štvrtka. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)