Listy z vojny (Dopisy z války, 2008)

Jozefína Mikovínyová. Pásmo z dopisů účastníků protifašistického odboje. Hudební dramaturgie Ľubomír Šamo. Zvuk Iveta Janáková.

Účinkují Mária Schwarzová (archivářka), Ján Stanislav (historik). Ukázky čtou Ján Kováčik, Ján Zaťko, Marcela Čížová, Egon Tomajko, Martin Kopor.

Vyrobil Slovenský rozhlas Banská Bystrica v roku 2008 (42 min.). Repríza 19. 6. 2017 (SRo Rádio Pyramída).

Pozn. 1: Pásmo o osudech kapitána letectva Rostislava Kazanského, těžce zraněného v srpnu 1944, Jaroslava Kejzlara, příslušníka vysokoškolského strážního oddílu během SNP, zajatého a popraveného v Německu a osudech dalších účastníků povstání.

Pozn.2: V tomto roku si pripomíname 60. výročie začiatku rozhlasového vysielania z Banskej Bystrice. Z bohatej produkcie banskobystrického rozhlasového štúdia vybrala Marcela Čížová umelecko-dokumentárne pásmo Listy z vojny. Autorka Jozefína Mikovínyová ho zostavila z listov účastníkov protifašistického odboja, ktoré sú uložené v Múzeu SNP v Banskej Bystrici. Úryvky z korešpondencie čítajú: Ján Kováčik, Ján Zaťko, Marcela Čížová, Egon Tomajko a Martin Kopor. Slovom sprevádzajú historik Ján Stanislav a archivárka Mária Schwarcová. (anotace SRo)

Lit.: anonym (= Grebáč, Marian?): Jozefína Mikovínyová: Listy z vojny. Publicistika. In web SRo Pyramída, 19. 6. 2017 (článek). – Cit.:  V tomto roku si pripomíname 60. výročie začiatku rozhlasového vysielania z Banskej Bystrice. Z bohatej produkcie banskobystrického rozhlasového štúdia vybrala Marcela Čížová umelecko-dokumentárne pásmo Listy z vojny. Autorka Jozefína Mikovínyová ho zostavila z listov účastníkov protifašistického odboja, ktoré sú uložené v Múzeu SNP v Banskej Bystrici. Úryvky z korešpondencie čítajú: Ján Kováčik, Ján Zaťko, Marcela Čížová, Egon Tomajko a Martin Kopor. Slovom sprevádzajú historik Ján Stanislav a archivárka Mária Schwarcová.

Fedor Mikovič pracoval v banskobystrickom rozhlasovom štúdiu 38 rokov. So spisovateľom Ladislavom Ballekom pripravovali reláciu Rádiovíkend, ktorá propagovala náš cestovný ruch, folklór, prírodné krásy a národné klenoty. V rozhlase pripravil a moderoval takmer dvetisíc relácií. Autorsky pripravil okolo päťsto umelecko-dokumentárnych pásiem, literárnych kompozícií a fíčrov. Vyberáme fíčer o knihách z Tranovského knižnice v Liptovskom Mikuláši V dozretej litere (1996).

Mária Rázusová-Martáková písala literárne profily, kultúrno-spoločenské črty, úvahy, prednášky, správy, polemizovala o prekladateľskom umení a jazyku. Ale vari najväčšmi sa zapísala do povedomia detských čitateľov, ktorým sa vo svojej poézii prihovárala peknou slovenčinou a zvonivým rytmom. Dokázala naplno zaujať myseľ a fantáziu detí. V relácii Vysielanie pre školy z roku 1962 rozpráva o tom, ako vznikali jej básne pre mládež.

V týchto dňoch si pripomíname smutné 10. výročie úmrtia významného rozhlasového dramaturga a dramatika Jána Vdovjáka. V rozhlase pracoval takmer 40 rokov, najskôr ako literárny redaktor a neskôr ako vedúci dramaturg. Ako dramatik napísal hry Malý výlet, Nepochopenie, Gin s tonikom, Džungo, Hľadanie, Lúčenie a Siedmy deň.

Autorsky pripravil množstvo rozhlasových životopisných pásiem a zdramatizoval viacero literárnych diel svetových autorov. Zostavil zborníky Svetové rozhlasové hry a Divadlo bez kostýmov a napísal niekoľko štúdií o teórii a problémoch rozhlasovej tvorby. S Jánom Vdovjákom sa v roku 1996 rozprával rozhlasový archivár František Horváth.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)