Žena na kraji ledu (2014)

Rikke Houd. Příběh Karen Roosové, dánské sestry, která v roce 1932 přichází do Grónska a zmizí o devět měsíců později. Autorka se vydává po stopách více než osmdesát let starých, sleduje šlépěje ve sněhu, které končí na kraji moře východního Grónska.. Zvukový mistr Roman Špála a Radek Veselý. Režie Eva Nachmilnerová.

V českém znění účinkují Jana Franková, Magdalena Borová, Petr Pelzer, Dana Černá, Růžena Merunková a Jiří Kamen.

Natočeno 2014. Premiéra 4. 2. 2015 (ČRo 3 Vltava, 21:45 h.). Repríza 23. 12. 2015 (ČRo 3 Vltava, 21:45 h.; 60 min.); 4. 1. 2017 (ČRo 3 Vltava, 21:45 h.).

Pozn.: V programu ČRo původně uvedeno jako The Woman on the Ice / Žena na ledě.

Lit.: Houd, Rikke: Žena na kraji ledu. In web ČRo 3 Vltava, únor 2015 (článek). – Cit.: (…) V roce 1932 odcestovala mladá dánská zdravotní sestra Karen Roosová do dalekých končin východního Grónska, a stala se tak vůbec první zdravotnicí vyslanou do místní dánské kolonie.

Půl roku nato však Karen zmizela – zůstaly po ní pouze stopy ve sněhu vedoucí k okraji zamrzlého moře, odhozená lyžařská hůlka a neúplný deník, ze kterého někdo vytrhl poslední stránky.

Záhadný příběh Karen Roosové ovšem žije dál ve vyprávěních obyvatel zdejší malé a izolované komunity – v příbězích, jež v mnohém protiřečí oficiálnímu prohlášení zveřejněnému v době události místními úřady, v němž stojí, že dívka utrpěla během večerní procházky tragickou nehodu.

Její záhadný osud inspiroval i dánskou rozhlasovou tvůrkyni Rikke Houdovou, která se po více než osmdesáti letech rozhodla následovat opuštěné stopy vedoucí do neznáma a vypravila se z Dánska až do nejzapadlejší vesnice v kraji východogrónských fjordů, aby zde rozkryla okolnosti příběhu o dávném provinění, hrdosti a tlaku společenských konvencí.

Setkává se s pozůstatky koloniální minulosti a pradávné kultury, jež v pusté krajině bojuje o přežití a zachování vlastní identity, a zároveň se potýká s vlivy současné Evropy.

Zvukově bohaté a hluboce osobní vyprávění vykazuje prvky dramatické inscenace, přesto však zůstává čistě dokumentárním dílem, inspirovaným snahou porozumět době dávno minulé i vzdálené komunitě, která neumí zapomínat, a tragédiím čelí často způsobem, jenž je pro řadu Evropanů jen stěží pochopitelný.

Rozhlasový dokument Žena v kraji ledu, jehož natáčení trvalo déle než rok, uvedla v původním dánském znění podcastová stanice www.Thirdear.dk. (…)

Lit.: :  IFC 2014: The Woman on the Ice. In IFC Lublin, 2014 (anotace). – Cit.:   The Woman on the Ice is a subtle documentary for Third Ear, an online platform dedicated to audio programmes. Rikke Houd (Denmark) tells the story of Karen Roos, a Danish nurse who went to Greenland in 1932 and disappeared nine months later. “The Woman on the Ice” is a slow (and somewhat sentimental) piece on the brink of fiction, a slightly artificial search for traces left behind 80 years ago, for last footprints in the snow on the edge of an eastern Greenlandic cliff.

Lit.: anonym: #028 Kvinden på Isen In web Third Ear, b. d. (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.: Third Ears Rikke Houd er på sporet af Karen Roos, en ung dansk kvinde, der forsvandt på isen udenfor den lille Østgrønlandske by Tasiilaq i 1933. Hun finder dele af hendes dagbog og rejser til Grønland for at finde ud af, hvorfor historien om Karens forsvinden stadigt lever dér i Tasiilaq.

Et billede dominerer Rikkes forsøg på at finde ud af hvad der skete med Karen dengang: Billedet af de ensomme fodspor, der slanger sig over isen i den nyfaldne sne og stopper ved iskanten.

Credits:
Tilrettelagt, skrevet og redigeret af Rikke Houd
Redaktion: Tim Hinman og Krister Moltzen
Forsideslides og videoproduktion: Alexander Forsberg

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)