Hriech (Hřích, 1957)

Jozef Gregor Tajovský. Rozhlasová adaptace divadelní jednoaktovky z roku 1911. Rozhlasová úprava Ján Dohňanský. Odpovědný redaktor Ján Vdovják. Technická realizace Ľuboš Karásek. Režie Martin Hollý.

Osoby a obsazení: Andrej Kvaško (Ján Mildner), Eva, jeho žena (Jaroslava Kolesárová), Jano, sluha (Ondrej Vandlík), Bora, jeho matka (Oľga Borodáčová).

Připravil Československý rozhlas Bratislava v roce 1957. Premiéra 21. 12. 1957 (49 min.).

Pozn.: Text in Zlatý fond SME.  V centre psychologicky citlivo prekresleného dramatického konfliktu stojí mučivý zápas Evy, ženy vysťahovalca – gazdu Andreja Kvašku, vyrovnávajúcej sa s vlastným „hriechom“ pri návrate muža z cudziny. Proces odpustenia vyrovnáva rozpory medzi manželmi, no pocit sklamania v nich zostáva.

Pozn. 2: Drama Hriech patrí k vrcholom Tajovského dramatickej tvorby. Inšpiráciu čerpal z východoslovenského vysťahovalectva, z krízy vlastného manželstva, no inšpiroval sa aj Tolstým a francúzskym naturalizmom. Hriech prináša tému zakázanej erotiky, ktorá bola dovtedy v literárnej tvorbe tabuizovaná. Hlavnou hrdinkou je Eva Kvašková, ktorá podľahla zakázanej vášni a má dieťa s mladým sluhom Janom. Konflikt sa otvára v momente nečakaného príchodu Evinho muža z Ameriky – autor v nekonečných dialógoch s mužovou matkou a v monológoch o morálke a ľudskej povahe a posadnutosti hľadá pravdu a riešenie zložitostí, ktoré prináša život. Muž sa tu spodobňuje buď ako zakomplexovaný zbabelec (sluha Jano), alebo ako podvádzaný, ľahostajný žene a jej túžbam (Evin muž). Autor preferuje zložitejšie ženské postavy v zajatí dedinských konvencií. Keď sa Kvaško vracia, pochopí, že i on je príčinou mravného úpadku ženy (túžba po bohatstve), a prijíma ženu aj so synom.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

dalsi sk verze je z roku ?? s obsazenim: Ján Haruštiak (Andrej Kvaško), Alena Sušilová (Eva, jeho žena), Marek Fajnor (Jano, sluha), Zlatica Gilová (Bora, jeho matka) – 58 minut

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)