Dýchat s ptáky (2008)

Václav Cílek. Dvě zamyšlení nad krajinou a životem v ní: „Ne každý kámen je skutečně bludný“
a „Cesta do Uničova neboli o mezeře mezi ptáky“.  Obě pocházejí z knihy se souborným názvem „Dýchat s ptáky“. Pro rozhlas vybral a průvodním slovem opatřil Petr Hanuška. Zvuk, záznam a střih Jakub Tandler. Hudební spolupráce Antonín Schindler. Režie Michal Bureš.

Účinkují Jan Fišar a Jiří Nebenführ.

Natočeno v ČRo Olomouc v roce 2008. Premiéra 1. 2. 2009 (ČRo Olomouc, 20:30 h.) v cyklu Setkání s literaturou.

Pozn.: „Ten kámen daroval jsem té, kterou jsem ze všech lidí na světě nejvíc miloval, ale už ho vůbec nemohla poznati, ztratil se můj talisman, ztratil se, a až umřu i já, z modrého moře věčnosti zlatá rybka mi jej na břeh přinese.“

Autorem těchto slov je geolog, klimatolog, spisovatel, filosof a překladatel Václav Cílek, kterého jsme poznali, když jsme společně listovali jeho dílem Macom: Kniha míst. V roce 2004 za ni obdržel Cenu Toma Stopparda. – Je to ocenění, které je udělováno za nejzdařileji napsané literární eseje, což
u tvůrce Cílkových kvalit je téměř standardem při vydání téměř každé jeho knihy. Výjimkou není ani svazek Létat s ptáky, ve kterém v dnes budeme listovat.

Musím dodat, že autorovi se dlouhodobě daří tímto způsobem popularizovat vědu, informovat
o změnách klimatu a prostředí, popisovat proměny české krajiny, vztah mezi civilizací a přírodou. Přitom vnímáme jeho široké znalosti jdoucí napříč filosofií, religionistikou, teologií, výtvarným uměním či hudbou.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)