Jessie a Morgiana (2008)

Alexandr Stěpanovič Grin. Dramatizace Věra Eliášková. Překlad Zdeňka Psůtková. Dramaturg Ivan Hubač. Režie Vladimír Rusko.

Osoby a obsazení: Jessie (Klára Sedláčková-Oltová), Morgiana (Barbora Hrzánová), Eva Strattonová (Taťjana Medvecká), Sika (Rozita Erbanová), Fineas Detrey (Svatopluk Schuller), Gobson (Jaromír Meduna), Otýlie Gerwaková (Růžena Merunková), potulný fotograf (Josef Somr), listonoš (Zdeněk Hess). Dále účinkují Miloš Hlavica, Zuzana Šavrdová, Lenka Krobotová, Tereza Němcová.

Natočeno v roce 2008. Premiéra 28. 2. 2009 (ČRo 2 Praha, 13:05 – 14:00 h.). Repríza 4. 6. 2016 (ČRo 2 Praha, 13:04 h; 48 min.).

Lit.: Ledvinková, Václava:   Rozhlasové téma týdne – Jessie a Morgiana – pojďte se bát! Václava Ledvinková o premiéře rozhlasové hry podle novely Alexandra Grina. In Týdeník Rozhlas 9/2009, s. 9 (článek).

Lit.: anonym: Alexandr Grin: Jessie a Morgiana. In web ČRo 2 Praha, květen 2016 (článek). – Cit.:  Krása vs. ošklivost. Drama dvou sester Barbory Hrzánové a Kláry Sedláčkové-Oltové. Starší Morgiana, která dělá své mladší sestře poručníka, se s nikým se nepřátelí. Je ošklivá, zatrpklá a nenávistná. Její úsměv je plný odporu a falše. Jessie je oproti tomu krásná a všude, kam přijde, vzbuzuje obdiv a radost. I ta největší šereda ale může mít svůj půvab, když má zajímavou duši.

Vědomí vlastní ošklivosti a vyřazenosti se u Morgiany ale mění v závist. Živí ji v sobě. Utvrzuje se, že má právo zasáhnout do života, který ještě víc dává vyniknout její ubohosti. A tak se zatrpklost a nenávist postupně mění v chorobu a nezastaví zlou Morgianu ani před zločinem.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)