Dole (2003)

Leonora Carringtonová. Povídka. Překlad Prokop Voskovec. Připravila Kateřina Halaštová. Režie Eva Řehořová.

Účinkuje Zuzana Slavíková.

Nastudovalo Brno v roce 2003. Premiéra 31. 5. 2003 (ČRo 3 Vltava, 11:30 h) v cyklu Moderní povídka.

Pozn.: Deník šílenství slavné malířky, zachycující její pobyt v psychiatrické léčebně, autentický text plný trýznivé imaginace. Deník o propuknuvší duševní chorobě, psaný v jakémsi lucidním stavu.

Lit.: anonym: LEONORA CARRINGTONOVÁ: Dole. In web ČRo 3 Vltava, 29. květen 2003 (čláenk). – Cit.: V sobotu 31. května v 11 hodin a 30 minut vysílá stanice Český rozhlas 3 – Vltava v cyklu Moderní povídka pořad s názvem Dole. Text surrealistické spisovatelky a výtvarnice Leonory Carringtonové zachycuje pobyt v sanatoriu pro duševně choré ve španělském Santanderu. Pořad z překladu Prokopa Voskovce připravila Kateřina Halaštová. V režii Evy Řehořové účinkuje Zuzana Slavíková.

Spisovatelka a výtvarnice Leonora Carringtonová v roce 1940 měla za sebou účast na 2. mezinárodní výstavě surrealistů v Londýně, kde se také seznámila s malířem Maxem Ernstem. Po jeho zatčení nacisty během druhé světové války byla nedobrovolně hospitalizována v sanatoriu pro duševně choré ve španělském Santanderu. Ve své próze Dole, nazvané podle jednoho z pavilonů, vzpomíná na toto období. Vyprávění začíná popisem počátečních psychických obtíží – pronikání duševní nemoci do autorčiny mysli. Pořad, který z překladu Prokopa Voskovce připravila Kateřina Halaštová, přibližuje Carringtonové pobyt v léčebně a některé okamžiky léčby. Ostrá jasnost hrdinčina vnímání kontrastuje s její bezmocností vůči personálu sanatoria, s její vydaností. Pečlivé popisy prostředí jsou pozadím pro pokus o postižení stavu mysli a službu vypovídajícího těla. Pořad natočila v brněnském studiu Českého rozhlasu režisérka Eva Řehořová, účinkuje Zuzana Slavíková.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)