Grünsteinova varianta (1977)

Wolfgang Kohlhaase. Rozhlasová hra oceněná na Prix Italia v roce 1977. Přeložil Vladimír Merhaut. Hudba Zdeněk Šikola. Technická spolupráce: zvuk Zdeněk Škopán, záznam a střih Iva Novotná, zvukové efekty Dagmar Podlešáková. Dramaturgie Jaroslava Strejčková. Režie Petr Adler.
Osoby a obsazení: Lodek (Josef Somr), Grünstein (Martin Růžek), Řek (Zdeněk Řehoř), ředitel věznice (Josef Větrovec) a dozorce (Antonín Hardt).

Natočeno v roce 1977. Obnovená premiéra 17. 3. 2009 (ČRo 3 Vltava, 21:40 h.; mono).

Pozn.: Hra německého scenáristy, režiséra a spisovatele Wolfganga Kohlhaase Grünsteinova varianta získala v roce 1977 nejvyšší ocenění prestižního festivalu rozhlasu a televize Prix Italia. Děj hry se odehrává ve Francii, kde v roce 1939 hledali útočiště utečenci před fašismem z celé Evropy. Francie však řadu z nich ze strachu před Hitlerem internovala. V pařížském vězení se tak sejdou tři muži rozdílných osudů a charakterů: hamburský námořník Lodek, polský žid Grünstein a Řek z Korfu. Nekonečné dny za zdmi cely si krátí vzpomínkami a hrou v šachy. (anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)