Příběhy horníků z dolu Paskov 1/5 (2017)

Příběhy horníků z dolu Paskov. Připravil Ivan Studený.

Natočeno 2017. Premiéra 27. – 31. 3. 2017 (ČRo 1 Radiožurnál, 8:50 h.). K poslechu zde.

Pozn.: Sloučením a rozšířením těchto krátkých dokumentů vznikl 24minutový dokument Paskováci.

Obsah: 1. Na šachtě pracuje 5 let. Kdo nezná hornickou partu, nepochopí – 2. Koncem května 2016 zhoustla atmosféra kvůli unikým údajům s výplatami horníků – 3. Hornické Příběhy Radiožurnálu – v dole Paskov – 4. Příběhy Radiožurnálu – v hornické hospodě – 5. Příběhy radiožurnálu – poslední směna.

Lit.: Studený, Ivan: Cílem bylo vytvořit seriál pěti krátkých reportážních příspěvků… In Facebook, 4. 4. 2017 (status – odpověď na dotaz). – Cit.: Cílem bylo vytvořit seriál pěti krátkých reportážních příspěvků, které nakonec shrnuje a doplňuje závěrečný dokument. Dvacetičtyřminutový dokument nabízí jiný posluchačský zážitek než příběhy rozdrobené do pěti dnů. Také se oproti ránu v pracovním týdnu mění o víkendu složení posluchačů, kterým souhrný dokument byl určen. Tedy téma je stejné, obsah je rozšířený a forma je úplně jiná.

Lit.: Studený, Ivan:  Příběhy horníků z dolu Paskov. In web ČRo 1 Radiožurnál, březen 2017 (anotace). – Cit.: Důl Paskov má dlouhodobě nejvyšší náklady na těžbu a v posledních desetiletích byl téměř neustále ve ztrátě. Těžilo se v něm ale dál, uhlí v šachtě je kvalitní a vhodné k dalšímu zpracování. Je ale hluboko, v nízkých slojích a obtížně se dobývá.

Celý týden strávíme s horníky na dole OKD – Paskov v rámci nového pokračování Příběhu Radiožurnálu. Reportér Ivan Studený totiž řadu měsíců sledoval osudy horníků ze šachty, kde se bude těžit uhlí už jen pár dnů.

Lit.:  anonym: Osud horníků Dolu Paskov v dokumentu ČRo. Reportér ČRo Studený sledoval osudy horníků od května 2016. In web ČT 24, 31. 3. 2017 (rozhovor pro ČT24 – Studio 6). – Cit.: Společnost OKD v pátek ukončí těžbu černého uhlí ve ztrátovém Dole Paskov. Studio 6 bude na místě i s hosty. Podíváme se, jak skončí poslední směna. S dramaturgem ČRo Ivanem Studeným si připomeneme, jak horníci prožívali poslední rok..

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)