Osudy – Petr Porcal 1/5 (2009)

Historik umění, který emigroval v 60. letech, studoval v Holandsku, Itálii a USA a dnes vyučuje na několika amerických univerzitách ve Florencii. Připravila Hana Soukupová. Technická spolupráce Michal Kolář.

Připravily České Budějovice v roce 2009. Premiéra prvního dílu 25. 5. 2009  (30 min.). Repríza 29. 8. – 2. 9. 2016 (ČRo 3 Vltava, 11:30 h).

Lit.: Soukupová, Hana: Osudy Petra Porcala. In web ČRo 3 Vltava, srpen 2016 (článek + nahrávky k poslechu). – Cit.: Historik umění, který emigroval v 60. letech, studoval v Holandsku, Itálii a USA a vyučoval na několika amerických univerzitách ve Florencii.

Kdyby byl Petr Porcal dostudoval v socialistickém Československu obor dějiny umění, nejspíš by se pak vrátil do Alšovy jihočeské galerie v Hluboké nad Vltavou a v klidu a míru tam přečkal normalizační dobu. S odchodem do emigrace se mu tento svět na mnoho let uzavřel, zato se před ním objevily nové možnosti. „Když je člověk mladý, má odvahu a spoustu sil. Na co sáhne, to se mu mění ve zlato.“

„Po roce 1989 jsem vážně uvažoval o tom, že se vrátím domů. Ale v Itálii se mi v 90. letech narodila dcera, a to rozhodlo, že už nejspíš definitivně zakotvím ve Florencii. Ale na jih Čech samozřejmě jezdím moc rád. Je to tak, že když jsem tady, docela zapomenu na Itálii, mluvím a myslím česky a cítím se tady doma. A když se pak vrátím do Florencie, je ze mě zase Ital. Ta dvojí identita, to je bohatství mé duše.“

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)