Povolal jsem stavitele (2009)

Antoine de Saint-Exupéry.  Fragment z knihy „Citadela“. Překlad Věra Dvořáková. Připravil Rudolf Matys. Účinkuje Jan Novotný. Režie Jana Knitlová.

Natočeno 2009. Premiéra 27. 5. 2009 (ČRo 3 Vltava, 10:00 h.; 15min.) v cyklu Psáno kurzívou. Repríza 1. 1. 2016 (ČRo 3 Vltava, 15:05 h.) v cyklu Psáno kurzívou.

K poslechu zde.

Lit.: anonym: Antoine de Saint-Exupéry: Povolal jsem stavitele. In web ČRo 3 Vltava, prosinec 2015 (anotace). – Cit.: Z životopisu Antoina de Saint-Exupéryho: 31. července 1944 vzlétl z Korsiky k letu nad Francií, ze kterého se již nevrátil. Desítky let se vedou diskuze, jak vlastně zemřel. V roce 2000 byly trosky jeho letounu nalezeny ve Středozemním moři poblíž francouzského přístavu Marseille. Bývalý stíhač německé Luftwaffe Horst Rippert ve francouzské knize autorů J. Pradela a L. Vanrella z roku 2008 tvrdí, že Saint-Exupéryho sestřelil právě on. Historikovi Lino von Gartzenovi, který pátral po okolnostech jeho smrti, Ripperta objevil, řekl: „Můžete teď přestat pátrat, já jsem sestřelil Exupéryho.“ A dodal: „Kdybych věděl, že uvnitř sedí jeden z mých nejoblíbenějších autorů, nikdy bych nestřílel.“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)