Osudy – Jarmila Šuláková 1/5 (2009)

Rozhlasové vzpomínky zpěvačky moravských lidových písní. Připravila Eva Ocisková. Technická spolupráce Tomáš Gsöllhofer.

Natočeno 2009. Premiéra 1. – 5. 6. 2009. Repríza 18. – 22. 7. 2016 (ČRo 3 Vltava, 11:30 h.).

Lit.: anonym: Osudy Jarmily Šulákové. In web ČRo 3 Vltava, červenec 2016 (článek). – Cit.: Rozhlasové vzpomínky zpěvačky moravských lidových písní. Hlas zpěvačky Jarmily Šulákové nechává jen málo lidí lhostejných. Svého času dala přednost před operním jevištěm lidové písni, a své srdce i hlas jí odevzdala na celý život.

Jan Rokyta, vynikající cimbalista a velký znalec lidové písně a muziky, s Jarmilou Šulákovou natáčel a na pódiích vystupoval nesčetněkrát. Ví snad o každém záchvěvu její pěvecké duše. O zpěvačce mimo jiné v minulosti řekl: „…její písničky našly domov u každého, kdo má rád poctivou muziku a zpívání. Dokázala vytvořit z celé řady písniček povýtce regionálních tituly vpravdě národní; kromě Moravského Valašska se dnes se stejnou chutí zpívají v celých Čechách, na Moravě i ve Slezsku. A mají je v repertoáru i folkloristé na Slovensku či třeba v Holandsku a dokonce v Chicagu.“

Hlas Jarmily Šulákové i její bezprostřední humor můžeme obdivovat při jejím rozhlasovém vltavském vzpomínání na dětství, rodinu, přátele, na zpívání i na mnohé, s nimiž se na svých cestách s lidovou písní setkávala po celém světě.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)