New York je město magorů (2018)

Miřenka Čechová. Texty české tanečnice, divadelnice a teď i spisovatelky z knihy Miss Amerika vybrala a připravila Klára Fleyberková. Záznam a střih Jitka Kundrumová. Zvukový design Martin Tvrdý. Režie Natália Deáková.

Čte Tereza Dočkalová.

Natočeno 2018. Premiéra 14. 1. 2019 (ČRo 3 Vltava, 14:30 h.). Repríza 13. 1. 2021 (ČRo 3 Vltava, 23:00 h.) v cyklu Četba s hvězdičkou.

Lit.: Fleyberková, Klára:  Miřenka Čechová: Miss Amerika. In web ČRo 3 Vltava, 14. leden 2019 (článek). – Cit.: Svět rušných ulic, klubů, barů a mladých Američanů i přistěhovalců se všemi jejich problémy a tématy. Texty české tanečnice, divadelnice a teď i spisovatelky z knihy Miss Amerika poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Nejčastěji se s ní setkáte na jevišti, kde se pohybuje s lehkostí a grácií. Právě pohybové inscenace jsou totiž její doménou. V květnu minulého roku ale překvapila inscenací nazvanou Miss Amerika. Lehce se v ní odklonila od své běžné polohy práce s tělem a důraz položila na slovo.

Protože jsou však texty nosné i samy o sobě, dočkaly se záhy po premiéře i knižního vydání a teď se objevují také ve vysílání Českého rozhlasu Vltava. Do odpolední řady Povídka zařazujeme pět půlhodin, které posluchače zavedou do světa rušných ulic, klubů, barů a mladých Američanů i přistěhovalců se všemi jejich problémy a tématy.

V rozhlasové verzi se českou umělkyní v newyorské džungli stala herečka Tereza Dočkalová. Do interpretace se pustila se svou typickou energií a odpalem, který jen mírně krotila režisérka Natália Deáková. Podstatnou složkou je zvukový design Martina Tvrdého, který použil autentické nahrávky přivezené přímo z New Yorku.

Lit.: Štefanová, Veronika: O americkém snu i novém druhu samoty. Vltava uvádí Miss Amerika jako četbu na pokračování. In web ČRo 3 Vltava, 14. leden 2019 (článek). – Cit.: Miss Amerika, to je příběh ženy, která se zamilovala do města, v němž je cizinkou, také název multimediálního scénického díla a v neposlední řadě také knihy povídek performerky, tanečnice a nyní také spisovatelky Miřenky Čechové. Český rozhlas Vltava bude od 14. do 18. ledna vysílat v rámci programové řady Povídka četbu na pokračování právě z knihy Miss Amerika. Postavu Mckenzie Tomski představuje herečka Tereza Dočkalová.

Spisovatel, novinář a držitel Ceny Magnesia Litera Ondřej Nezbeda o knize Miřenky Čechové napsal: „Miřenka Čechová napsala hiphopovou litanii, cestopis, antropologický výzkum i báseň. Sžíravou, vtipnou, sebeironickou. Styl, rytmus vyprávění a jazyk splývají ve strhující flow. Jestli se s někým vypravit do New Yorku, tak s její Mckenzie.“ Četbu na pokračování režírovala Natália Deáková ve spolupráci se slovesnou dramaturgyní Klárou Fleyberkovou.

Kniha Miss Amerika nám dává nahlédnout, velmi autenticky, do nejen do amerického prostředí, ale také do prostředí mladých lidí a umělců žijících a působících na Manhattanu. Je to pojednání nejen o americkém snu, ale o snu všech umělců prorazit na americkém trhu. Myslím si, že Miřenka Čechová skrze své vlastní zkušenosti a zkušenosti svých přátel tento obraz krásně vystavěla a dokázala, jak složité to je. Klára Fleyberková

Hudbu a zvukový design pro rozhlasové i divadelní zpracování Miss Amerika vytvořil Martin Tvrdý. Kvůli tomuto projektu se vydal až do USA, tedy do New Yorku.

Sběr zvukového materiálu v takovém prostředí vypadá tak, že máte mikrofon, stojíte na místě, které vám připadá zajímavé, a čekáte na tu náhodu, která pak přijde. Následně z těch natočených hodin musíte vysbírat kousky, které dávají smysl. Na těch kouscích pak začnete stavět nový zvuk. Martin Tvrdý

Miřenka Čechová v inscenaci Miss Amerika zúročuje svou několikaletou zkušenost s životem v New Yorku, kde mohla zakusit, co reálně znamená žít americký sen. Pocit lásky k městu ani dnes nemizí, ale z amerického snu už vystřízlivěla.

Myslím si, že americký sen už dnes neplatí, že už po něm zbývá jen efemérní stopa v nás, tedy v těch, kteří v Americe nežijeme. Je to sen všech imigrantů a cizinců, kteří přijíždějí do Ameriky a doufají, že to tam dokážou, že začnou jinak nový život. Dnes, i tím, že kultura se vlivem globalizace mění, je to jinak. I New York se proměnil a stává se jedním z mnoha velkoměst. Ačkoliv mu musím stále přiznat neuvěřitelnou dávku energie. Miřenka Čechová

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)