Blahoslavenství z hory i roviny 1/8 (2018?-2019)

Připravil a režii má Jan Novotný. Zvuk Antonín Kánský.

Hovoří Pavel Fatěna a Libor Všetula. Básnické texty čtou Kateřina Rýznarová, Alena Ambrová (z archivní nahrávky) a Martina Pavlíková.

Natočeno 2018 (?) – 2019. Premiéra úvodního (nultého) dílu 1. 1. 2019 (Rádio Proglas, 18:00 h); 1. dílu 19. 1. 2019 (Rádio Proglas, 18:00 h.) v cyklu Dotýkání světla. K poslechu zde.

Obsah: 0. Úvodní setkání se salesiánem Liborem Všetulou, hledající podstatu a přesah slova „blahoslavenství“ – 1. Blahoslavení chudí v duchu – 2. Blaholavení plačící – 3. Blahoslavení tiší – 4. Blahoslavení, kdo lační a žízní po spravedlnosti – 5. Blahoslavení milosrdní – 6 Blahoslavení čistého srdce. – 7. Blahoslavení tvůrci pokoje – 8. Blahoslavení, kdo jsou pronásledováni pro spravedlnost

Lit.: anonym (= Novotný, Jan): Blahoslavenství z hory i roviny. In web Radio Proglas, 18. 1. 2019 (článek + nahrávky k poslechu). – Cit.: V cyklu Dotýkání světla se na Proglasu od 19. ledna 2019 postupně zastavíme nad tématy jednotlivých Kristových blahoslavenství, zapsaných v evangeliích sv. Matouše a sv. Lukáše.

V rámci na sebe navazujících pořadů, nadepsaných Blahoslavenství z hory i roviny, se Jan Novotný bude setkávat se dvěma kněžími působícími v Brně, Pavlem Fatěnou a salesiánem Liborem Všetulou.

Cyklus není koncipován jako odborně teologický výklad, ale jako prosté nahlížení na Kristova slova, zaznamenaná sv. Matoušem v úvodu Horského kázání a u sv. Lukáše v tzv. Řeči na poli (či na rovině), tedy v samém počátku Ježíšova veřejného působení. V týdenních rozestupech se pokusíme dotknout významu a smyslu pojmů chudoba ducha, pláč, tichost, žízeň po spravedlnosti, milosrdenství, čistota srdce, pokoj a pronásledování pro spravedlnost.

Každou část doplní drobné básnické texty, převážně autorů 20. století.

Úvodní část, hledající podstatu slova „blahoslavenství“, jsme s předstihem uvedli 1. ledna 2019, zpětně si ji můžete poslechnout ve zvukovém archivu na webu Proglasu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)