Vinohradská 12 1/???? (2019-2023)

Zpravodajský podcast Českého rozhlasu. Každý všední den od 6.00 jedno aktuální téma v souvislostech. Připravila Lenka Kabrhelová, Matěj Skalický a tým.

Natočeno 2019 – 2023.

2. místo v sekci Podcast na Prix Bohemia Radio 2023.

Lit.: anonym:  Vinohradská 12. In web IRozhlas, b. d. (článek). – Cit.:  Nestíháte sledovat nové události? Noviny a sociální sítě jsou plné jmen a fotek a vy nevíte proč? Zpravodajský podcast Českého rozhlasu Vinohradská 12 vysvětlí aktuální témata v souvislostech. Najdete také v podcastových aplikacích. (…)

Zpravodajský podcast je veřejnoprávní služba pro všechny, které zajímá domácí i světové dění a chtějí kontext, podrobné informace a pochopit souvislosti. Záleží jen na vás, kdy se chcete do tématu ponořit – po cestě z práce, při běhu, ranní kávě nebo kdykoli jindy. Stačí jakýkoli počítač nebo chytrý telefon a dvacet minut pro jednu epizodu.

Podcast připravuje tým rozhlasových novinářů – dlouholetých zaměstnanců i mladých talentů – pod vedením Lenky Kabrhelové, moderátorky a bývalé zahraniční zpravodajky Českého rozhlasu v USA a v Rusku.

Lit.: Slížek, David: Lenka Kabrhelová a tým Vinohradské 12 přechází z Českého rozhlasu do Seznam Zpráv. In web Lupa.cz, 17. 1. 2022 (článek). – Cit.: Většina týmu, který stojí za oceňovaným podcastem Vinohradská 12, končí v Českém rozhlasu a přechází pod Seznam Zprávy. Společnost Seznam to oznámila na svém blogu.

Kromě novinářky a moderátorky Lenky Kabrhelové do Seznamu přechází také sounddesigner Martin Hůla, editor Pavel Vondra nebo producentka Barbora Sochorová.

Od jara začnou pro Seznam připravovat nové podcasty. Čeho se konkrétně budou týkat zatím firma neprozradila.

„Dostali jsme nabídku vytvořit nový podcast na serveru Seznam Zprávy. Po téměř třech letech intenzivní práce na zpravodajském podcastu v Českém rozhlasu jako tým cítíme, že je čas na změnu,“ říká ke svému přestupu sama Kabrhelová.

„Těšíme se na možnost posunout kupředu úspěšný formát, který jsme vybudovali, s týmem kvalitních novinářům, kteří se v Seznam Zprávách věnují kritické žurnalistice. Zárukou vysokého standardu novinařiny je pro nás i plánovaná spolupráce s Radkem Kedroněm, který byl ve své roli šéfredaktora iRozhlas.cz nejbližším obsahovým partnerem našeho týmu.“

Právě šéfredaktor serveru iRozhlas.cz Radek Kedroň nedávno také oznámil, že z rozhlasu odchází do Seznamu. Odchody následují poté, co vedení veřejnoprávního rozhlasu oznámilo, že médium čekají v letošním roce úsporná opatření a propouštění. Generální ředitel René Zavoral se koncem roku pokusil na pozici šéfky zpravodajství dosadit Jitku Obzinovou, po protestech části zaměstnanců a spolupracovníků ale od svého záměru upustil (autor této zprávy je externím spolupracovníkem Českého rozhlasu – pozn. redakce).

Lit.: Balcárková, Eliška: Jak vzniká zpravodajský podcast Českého rozhlasu Vinohradská 12. Praha: Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd,   Katedra žurnalistiky, 2021. Vedoucí práce Lovaš, Karol. (bakalářská práce)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)