Osudy – Josef Petr Ondok: Muklovský Vatikán 1/7 (2009)

Četba na pokračování z knihy vzpomínek českobudějovického kněze, filozofa a přírodovědce na dvanáct let strávených v komunistických vězeních. Připravila Jana Doležalová. Hudba Jiří Litoš. Režie Ivan Chrz.

Účinkuje Ladislav Mrkvička.

Natočeno 2009. Premiéra 22. – 30. 6. 2009. Repríza 1. dílu 18. 1. 2018 (ČRo Plus, 23:33 h) v cyklu Radiokniha.

Pozn.: Nekatedrový vzdělanec, vtipný kreslíř a karikaturista, římskokatolický kněz, teolog, přírodovědec, esejista, mukl, dělník – to jsou některá z povolání Josefa Petra Ondoka (1926-2003). Své vzpomínky na pestrou kriminální anabázi Muklovský Vatikán sepisoval Ondok v době těžké nemoci a vydání se již nedožil. Příteli tehdy v dopise napsal: „Tři měsíce jsem měl chemoterapii s cytostatiky. Při ní vždy ztrácím hlas a trpím nespavostí, takže se dávám do nočního spisování.“ Výsledkem těchto nočních sestupů do minulosti je proud vyprávění s pointovanými příběhy, přesnými a nesentimentálními pozorováními, sugestivními detaily, humornými tóny a pokusy o vhledy do duší ostatních muklů. Text má pevnou strukturu, nenese v sobě ani zrnko bolestínství; všechno je přijímáno s neobyčejnou vnitřní svobodou a kurtoazií. Nic se zde nekašíruje ani neretušuje: podstatným kritériem výpovědi je úsilí o vnitřní pravdivost. Ondokův Muklovský Vatikán patří k tomu nejlepšímu, co kdy bylo o životě v českých kriminálech a koncentrácích padesátých let napsáno. (anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)