Večer na téma – Cestu na Měsíc nejlíp zvládnou čarodějnice! (2020)

Petr Šourek. Středoevropské snění o cestě na Měsíc od rudolfinského astronoma, astrologa a matematika Johanna Keplera ve světle dnešních vědeckých poznatků a plánů na lety do hlubokého vesmíru. Překlad a dramatizace prvního sci-fi v koláži s rozhovory o vesmírných letech. Technická spolupráce mistři zvuku Libor Ščerba a Radek Veselý. Zvuková spolupráce Ondřej Gášek.

Osoby a obsazení: Johannes Kepler (Jiří Maryško), Keplerova matka a Astroduch (Eva Čechová). Dále účinkují fyzik Ondřej Santolík, vesmírný inženýr Radek Lán, astroložka Soňa Králová, astronoetik Ondřej Váša a autor pořadu Petr Šourek.

Natočeno 2020. Premiéra 2. 9. 2020 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.; 114 min.) v cyklu Sci-fi léto na Vltavě. Repríza 9. 3. 2022 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.).

Lit.: Šourek, Petr: Cestu na Měsíc nejlíp zvládnou čarodějnice! Keplerův Sen pohledem dnešní vědy. In web ČRo 3 Vltava, 2. září 2020 (článek). – Cit.: Středoevropské snění o cestě na Měsíc od rudolfinského astronoma, astrologa a matematika Johanna Keplera ve světle dnešních vědeckých poznatků a plánů na lety do hlubokého vesmíru. (…)

V době, kdy formuloval své zákony pohybu nebeských těles, v roce 1608, napsal Johannes Kepler také první sci-fi. Vypráví o synovi čarodějnice, který se ze zaostalého Islandu dostane ke hvězdáři Tycho Brahemu do nejmodernější observatoře na dánském ostrově Hven. Zpátky na rodný Island se pak už vrací jako přívrženec Koperníkova heliocentrismu. Doma na něho čeká matka – čarodějnice. Společně s ní mladý astronom vyvolává ducha, který je vlastně astronomie sama. S pomocí moudrého ducha této vznešené vědy pak cestuje ze Země na Měsíc.

Kouzelný příběh zrození hvězdáře je průhledná autobiografie. Johannes Kepler byl asistentem Tycha Braheho a synem čarodějnice! Jeho matka Katharina Kepler byla souzena v čarodějnickém procesu.

Let na Měsíc Kepler líčí překvapivě reálně a fyzicky. Vědecká představivost rudolfinského astronoma je tak ohromná a přesná, že to dnes vypadá, jako by ani žádnou fantazii neměl. Poprvé v dějinách máme co dělat s literaturou, která je fantastická vědecky a pokrok poznání spojuje s rozvojem techniky. Imaginárním výletem na Měsíc Johannes Kepler obhajuje Koperníkovu teorii, vysvětluje nebeskou mechaniku a gravitační zákony. Jak vypadá z Měsíce naše Země? Jak dlouhý je měsíční den? Jak excentrické jsou odtamtud oběžné dráhy planet? Takové otázky si klade Kepler a z odpovědí vyplývá hlavní poučení: obyvatelům Měsíce se stejně jako nám zdá, že oni sami stojí na pevném povrchu, ale všechno kolem nich se točí. Pozor, to však neznamená, že by Měsíc byl středem vesmíru! (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)