Poslední léto (1989)

John Murrell. Stárnoucí Sarah Bernhardtová diktuje své paměti. Překlad a rozhlasová úprava Alexander Jerie. Hudbu složil a řídí Jiří Váchal. Dramaturg Jiří Hubička. Režie Ivan Chrz.

Osoby a obsazení: Sára Bernhardtová (Jaroslava Adamová), Georges Pitou, její tajemník (Vlastimil Brodský) a vypraveč (Karel Pospíšil).

Natočeno v roce 1989 (75 min). Repríza 13. 8. 2005 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h.) v cyklu Rozhlasové jeviště; 3. 9. 2011 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h.); 25. 3. 2023 (ČRo 3 Vltava, 15:00 h.) v cyklu Sobotní drama.

Lit.: Čípek, Martin: Poslední léto. In Facebook, 25. 1. 2017 (status). – Cit.: Poslední léto… tu hru jsem viděl na divadelních prknech už dvakrát, jednou s Hanou Maciuchovou, podruhé s Ivou Janžurovou. Ale jedině Jaroslava Adamová v rozhlasové verzi dala Sarah Bernhardtové mnohem víc, něco, čím se zásadně liší od druhých… jakousi spalující živelnost, zářivý esprit, pošetilou touhu i úzkostný strach ze smrti dohromady. I Vlastimil Brodský v nelehké partnerské roli oddaného tajemníka Pitoua vybalancoval svou roli k vynikajícímu tragikomickému výkonu. Opravdu silný, intenzivní zážitek.

Lit.: anonym: Poslední léto herečky Sáry Bernhardtové ve hře kanadského dramatika Johna Murrella. In web ČRo 3 Vltava, září 2011 (článek + ukázka k poslechu). – Cit.: Kanadský dramatik John Murrell učinil hlavní postavou hry Poslední léto legendu francouzského divadla Sáru Bernhardtovou. Rozhovory již nemohoucí a nemocné herečky a jejího oddaného tajemníka otevírají poutavý pohled na svět přelomu 19. a 20. století. V rozhlasové inscenaci z roku 1989 ztvárňují dvojici jedinečným způsobem Jaroslava Adamová a Vlastimil Brodský.

John Murrell se narodil v roce 1945 v Texasu a v roce 1968 natrvalo přesídlil do Kanady. Žije v Calgary. Byl původně učitelem na základní škole a hry psal pro své žáky. Dramatické tvorbě se začal plně věnovat roku 1975. Poslední léto napsal o dva roky později a dílo bylo téměř okamžitě inscenováno. Vedle divadelních her, píše rovněž operní libreta, režíruje a překládá (mj. Čechov, Rostand či Ibsen). Získal několik prestižních cen. Jeho vlastní hry byly přeloženy do patnácti jazyků a hrány ve třiceti zemích světa.Nevěnuje se však psaní pro film ani televizi, a snad proto je jeho jméno tak málo známé.

Hra Poslední léto zachycuje poslední dny herečky Sáry Bernhardtové, legendy francouzského divadla, jíž se kdysi kořila celá Paříž, ve společnosti jediného muže – oddaného tajemníka. Diskuse již nemohoucí a nemocné Bernhardtové s protihráčem, který trpělivě snáší její rozmary i hašteřivost, otevírají poutavý pohled na svět přelomu 19. a 20. století. V rozhlasové inscenaci Ivana Chrze z roku 1989 se před rozhlasovým mikrofonem sešlo výjimečné obsazení Jaroslava Adamová a Vlastimil Brodský.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)