Promiňte, omyl (2000)

Lucille Fletcher. Náhodně vyslechnutý rozhovor odhalí přípravu chladnokrevné vraždy na objednávku. Překlad a rozhlasová úprava Josef Hlavnička. Dramaturg Hynek Pekárek. Stereoscénář a zvuk Jiří Furman. Záznam a střih Jana Fišerová. Zvuková spolupráce Josef Plechatý. Hudební spolupráce Petr Mandel. Asistentka režie Bohumila Andrejsková. Režie Lída Engelová.

Osoby a obsazení: paní Stevensonová (Blanka Bohdanová), služka Mary (Marie Marešová), spojovatelka (Marcela Peňázová), 3. spojovatelka (Jana Holcová), slečna Curtisová (Jana Drbohlavová), ženský hlas, informace (Hana Doulová-Krobotová), žena (Jitka Žídková), seržant Duffy (Ladislav Mrkvička), poslíček (Jiří Racek), muž (Michal Pavlata), George (David Novotný), muž od Western Union (Rudolf Stärz), ženský hlas, informace (Hana Doulová-Krobotová), žena (Jitka Žídková), spojovatelky (Marcela Peňázová, Jana Holcová, Daniela Bakerová a Lída Engelová).

Natočeno v roce 2000. Premiéra 10. 5. 2000 (Praha, 20.14 – 20.34 h.; 28 min.). Repríza 21. 1. 2016 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.)

Pozn.: Vysíláno v rámci komponovaného večera Noc s detektivkou na stanici ČRo 3 Vltava 22. 5. 2009 ke 150. výročí narození A. C. Doyla.

Lit.: Venclová, Renata: Lucille Fletcherová: Promiňte, omyl. In web ČRo 3 Vltava, leden 2016 (článek). – Cit.: Promiňte, omyl, je jedna z nejslavnějších rozhlasových detektivních her, která se krátce po své premiéře dočkala i divadelního a filmového přepisu.

Autorka hry, scénáristka Lucille Fletcherová, použila k vystavění napínavé detektivky oblíbený rozhlasový fenomén – telefonní přístroj. Jeho prostřednictvím se hlavní hrdinka hry, paní Stevensonová, dozví o chystané vraždě, ale ještě dlouho jí není jasné, koho se hrozba vlastně týká…

Americká rozhlasová, filmová a televizní scénáristka Lucille Fletcherová (28 března 1912 – 31. srpna 2000) nastoupila jako písařka v roce 1933 do rozhlasové stanice CBS, kde se seznámila se svým prvním manželem, hudebním skladatelem Bernardem Herrmannem. Od počátku se chtěla prosadit jako autorka rozhlasových her, na prvních projektech spolupracovala se svým mužem – napsal původní hudbu k Fletcherové první velmi úspěšné hře Stopař, ve které hrál hlavní roli Orson Welles. Stopař měl premiéru v roce 1942 a konečně pomohl Lucille Fletcherové stát se z písařky scénáristkou. Svůj talent potvrdila zanedlouho dalším příspěvkem do populární řady příběhů s napětím, rozhlasovou hrou Promiňte, omyl, která byla poprvé odvysílána 25. května 1943 a okamžitě vzbudila obrovský posluchačský ohlas.

Jak autorka později vzpomínala v jednom rozhovoru, impuls k napsání hry dostala takříkajíc ze života. Její muž Herrmann ležel doma nemocný a Lucille šla do lékárny pro léky. Lékárník byl její dávný přítel, dala se s ním do řeči, z hovoru ji ovšem nekompromisně vyrušila nepříjemná starší dáma, kterou nevědomky v lékárně předběhla. Nepříjemný, pronikavý hlas ženy a její vystupování se Lucille Fletcherová rozhodla využít pro hlavní hrdinku své příští hry, kterou za trest přivedla do opravdu hrůzostrašné životní situace.

Nerudná, nepohyblivá starší dáma, paní Stevensonová, je odkázána na svůj telefonní přístroj. Chybou spojovatelky vyslechne rozmluvu neznámých mužů, kteří připravují vraždu na objednávku. Zločin je naplánovaný na dnešní večer, kdy je shodou okolností sama doma i paní Stevensonová, na to, aby vraždě zabránila, má jen svůj telefonní aparát.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)