Dva obrázky ze života (1993)

Jiří Haussmann. Ze sbírky Divoké povídky, vydané v roce 1922, vybrala a upravila Dagmar Oravová. Režie Petr Adler.

Účinkují Rudolf Pellar, Jiří Kvasnička, Karel Pospíšil, Viktor Vrabec, Radim Vašinka a Jan Novotný.

Natočeno v roce 1993 (25 min). Repríza 2. 4. 2023 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.).

Lit.: anonym: Jiří Haussmann: Metafyzický průmysl a Dva obrázky ze života. Z Divokých povídek předního českého satirika 20. let. In web ČRo 3 Vltava, 2. duben 2023 (článek). – Cit.: Český spisovatel, fejetonista a autor sci-fi Jiří Haussmann se narodil roku 1898 v Praze. Po absolvování základní vojenské služby úspěšně dokončil studium na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Záhy, ve věku 24 let, umírá na tuberkulózu. Haussmannovu tvorbu do značné míry ovlivnily jeho levicové postoje.  (…)

Ústředním motivem příběhu jsou dvě shromáždění – setkání radních, kteří hlasují o pamětní desce Karla Havlíčka, a shromáždění zvířat s úkolem formulovat zákon divočiny. Při hledání společné noty stojí proti sobě mnoho názorů, mnoho zájmů a mnoho frází. Lidé nebo zvířata, všichni mají za cíl jedno – vytěžit právě pro sebe maximum. O tom, jak situace dopadne, nakonec rozhodují ti nejvyšší. Nebo ne?

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)