Člověk ve velikosti poštovní známky (1967)

Arnošt Lustig. Příběh židovského vězně, který se vzdá prominentního postavení domácího učitele syna velitele koncentračního tábora a doprovází na tragické cestě své malé svěřence.  Scénář Jaroslava Strejčková a Jiří Horčička. Hudba Miroslav Kefurt. Zvuk Zdeněk Škopán. Zvuková koláž Radislav Nikodém. Záznam a střih Anna Halbichová. Asistent režie Ivan Holeček. Dramaturgie Jaroslava Strejčková. Režie Jiří Horčička.

Osoby a obsazení: Oskar Bühnenstock (Vítězslav Vejražka), Carl Oberg (Rudolf Hrušínský st.), Henryk Bley (Josef Patočka), Noemi Astachová (Růžena Merunková), poddůstojník (Vladimír Krška), první voják (Ladislav Kazda), druhý voják (Miloš Rozhoň), děti v ghettu (členové a členky DRDS).

Natočeno 1967. Premiéra 27. 2. 1968 (Praha, 19:45 h. – 20:48 h.; 60 min.). Repríza 8. 5. 2010 (ČRo Olomouc, 15:00 h.) k 65. výročí konce 2. světové války; 1. 3. 2011 u příležitosti úmrtí Arnošta Lustiga; 9. 5. 2020 (ČRo 3 Vltava, 15:00 h.) v cyklu Sobotní drama.

K prodeji in Radiotéka. K poslechu zde.

Pozn.: Židovský vězeň Henryk Bley se těší prominentnímu postavení jako domácí učitel syna velitele ghetta. Když však jsou jeho svěřenci – židovské opuštěné děti – zařazeni do transportu smrti, vzdává se možnosti zachránit si život a na tragické cestě je dobrovolně doprovází.

Pozn. 2: Zvukově-hudební koláž z této inscenace byla použita i v realizaci Aleny Adamcové Klauni a vlastenci (1982).

Pozn.: 3. Repríza 26. 9. 2017 (ČRo 3 Vltava, 21:30 h) byla zrušena pro úmrtí Květy Fialové (byla zařazena hra Malá srdeční příhoda).

Text povídky in: Host 5/1965, s. 8 – 32.

Lit.: anonym: Změna programu – Arnošt Lustig: Člověk ve velikosti poštovní známky. In web ČRo 3 Vltava, 1. 3. 2011 (článek). – Cit.:  Vzhledem k nedávnému úmrtí Arnošta Lustiga vysíláme 1. března od 21:30 hru Člověk ve velikosti poštovní známky. Vysílání plánované hry Eugèna Ionesca Nosorožec proto odkládáme.

Její autor – spisovatel Arnošt Lustig zemřel v sobotu 26. února po těžké nemoci, které několik let čelil se stejnou odvahou a vytrvalostí, jaké mnohokrát předtím prokazoval při svých nedobrovolných pobytech v nacistických vyhlazovacích táborech. Osobní zkušenost s nacistickou genocidou Židů uplatnil po válce nejprve jako novinář a posléze jako spisovatel. Když koncem padesátých let vydal svou první sbírku povídek, zařadil se mezi tehdejší uměleckou generaci jako prozaik výrazného, realistického stylu, který dokázal věrohodně líčit i psychické pochody lidí žijících trvale ve stínu smrti.
Arnošt Lustig působil i několik let jako rozhlasový novinář, kde působil v jedné redakci se spisovatelem sdílejícím jeho židovský osud – Ludvíkem Aškenazym. Z této doby pochází i hra, kterou nyní uslyšíte. Arnošt Lustig ji napsal v roce 1967 na motivy své stejnojmenné povídky ze sbírky Hořká vůně mandlí. 

Lit.: anonym: Člověk ve velikosti poštovní známky. In web ČRo Olomouc, květen 2010 (článek). – Cit.: Sugestivní příběh odehrávající se v židovském ghettu vysíláme jako připomínku 65.výročí od chvíle, kdy skončila druhá světová válka.
 (…)

Arnošt Lustig
Český spisovatel, scenárista, novinář a pedagog Arnošt Lustig se narodil roku 1926 v Praze, v rodině maloobchodníka. Roku 1941 byl z rasových důvodů vyloučen z měšťanky, učil se krejčím. Roku 1942 byl Lustig deportován do Terezína, prošel koncentračními tábory Terezín, Osvětim a Buchenwald. 13. dubna 1945 pak uprchl z transportu smrti.
Po osvobození začal Lustig studovat obchodní akademii, na podzim r. 1945 přešel na Vysokou školu politických a sociálních věd, kde získal titul Ing. Později obdržel čestné doktoráty ze Spertus College of Judaica v Chicagu a Western Michigan University. Od roku 1946 působil Lustig jako novinář, byl vysílán do Izraele Československým rozhlasem, Lidovými novinami, Židovským věstníkem, Zemědělskými novinami jako dopisovatel izraelsko-arabské války r. 1948. Arnošt Lustig pracoval v letech 1950-1958 pro Čsl. rozhlas jako reportér a režisér. V letech 1959-61 působil jako vedoucí kulturní redakce týdeníku Mladý svět, 1961-68 jako scénárista Čsl. filmu.
V roce 1967 byl členem prezidia Svazu čs. spisovatelů, po srpnu 1968 pak členem kibucu Hachotrim v Izraeli.Roku 1968 odešel do USA, na univerzitě v Iowa učil scénář, skladbu divadelní hry a krátkou povídku. Roku 1973 pak přešel na American University D.C., kde přednášel film a literaturu. V současné době působí jako čestný president společnosti Franze Kafky, kulturního festivalu Devět bran a organizace pro podporu vědy – Česká hlava.
Lustigovo literární dílo se z valné většiny zabývá tragickým osudem Židů a holocaustem i vlastními zážitky z koncentračních táborů. Ve svých prózách i s odstupem padesáti let hledá Lustig smysl lidství a podstatu lidského bytí. Lustigovo dílo je i ve světě vysoce ceněno jako jeden z nejpůsobivějších obrazů holocaustu. Jako scenárista patří Lustig ke spoluzakladatelům Československé nové vlny („Démanty noci“). Napsal scénář k celovečernímu filmu Zbyňka Brynycha „Transport z Ráje,“ podílel se na tvorbě „oscarového“ filmu „Obchod na Korze.“ Za scénář k dokumentu „Precious Legacy“ získal cenu EMMY (1985).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)