Front (Fronta, 2010)

Mark Sergejevič Charitonov. Povídka současného ruského prozaika. Připravil Oleg Pastier. Překlad Jozef Marušiak. Zvuk Dušan Kozák. Hudení dramaturgie Ľudmila Hodulíková. Režie Laco Kerata.

Účinkuje Lucia Vráblicová.

Připravil Slovenský rozhlas v roce 2010 (30 min.).

Pozn.: Mark Charitonov (*1937) je českým čtenářům známý jako autor knih pro dospělé. Do devadesátých let většina Charitonovovy prozaické tvorby zůstala v Sovětském svazu nevydaná
a spisovatel se živil především překládáním z němčiny (H. Hesse, S. Zweig, F. Kafka). V roce 1976 mohl uveřejnit novelu Den v únoru, která vyšla v českém překladu manželů Zadražilových pod názvem Karneval v Paříži (snad aby bylo zabráněno zbytečným asociacím s únorem 1948). Po jejím přečtení si čtenář může udělat dosti přesnou představu o způsobu Charitonovova psaní. Jeho knihy nejsou lehkou četbou před spaním, ale složitým intelektuálním žonglováním, kdy čtenář nesmí ani na chvíli polevit v pozornosti – všechny míčky, které usilovně drží ve vzduchu, by se mu rozutekly.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)