Všetko naopak, aneb Tesnošilova Anička sa žení a Honzík sa vydává (Všecko naopak aneb Tesnošilova Anička se žení a Honzík se vdává, 1966)

Ján Chalupka. Rozhlasová adaptace divadelní komedie. Rozhlasová úprava Ján Dohňanský. Zvuk, záznam a střih Július Galát a Eva Hupková. Hudební spolupráce Igor Bázlik. Asistentka režie Jarmila Krivosudská. Dramaturgie Emil Kočiš. Režie Alexander Noskovič.

Osoby a obsazení:  Tesnošil Jánoš, čižmár (Viktor Blaho), jeho manželka Madlena (Hana Meličková), Honzík, ich syn, za šustra vyučený, vedlajšie zamestananie regrút a mladoženáč (Ivan Krajíček), Naneta Tesnošil von Kocúrkovo (Anička) (Eva Križiková), notáriuš Kvasivero (Martin Gregor), rechtor Milozvuk (Ján Klimo), krajčír Cverna (Anton Korenči), panna Trasoritka (Naďa Kotršová), Johanka, jej chovanica a Honzíkova milá (Viera Topinková) a kaprál Dunaparti (Dušan Blaškovič).

Připravil Slovenský rozhlas Bratislava v roku 1966 (81 min.). Repríza 5. 7. 2015 (SRo 3 Rádio Devín) v cyklu Hra na nedeľu; 4. 8. 2017 (Rádio Devín, 21:00 h.); 24. 4. 2022 (SRo Rádio Devín).

Pozn.: Divadelná veselohra od Jána Chalupku (1791–1871). Vyšla po česky v Prahe v roku 1832, v druhom vydaní po slovensky ako súčasť štvrtého zväzku Dramatických spisov (1874).

Je to Chalupkova druhá hra s témou Kocúrkova (z roku 1832). Zo všetkých kocúrkovských hier najužšie nadväzuje na „prvé“ Kocúrkovo najmä preto, že sa v nej jednak opäť dostávajú na scénu štyri známe postavy (Tesnošil s Tesnošilkou a ich deťmi Anička a Honzík), jednak autor pokračuje v pranierovaní pokrivených charakterov , tzv. „tesnošilstva“, základnej črty charakteristickej pre Kocúrkovčanov. Naopak, v hre sa stráca národnobuditeľský a idealizujúci prvok, ktorý v Kocúrkove zastupovali postavy učiteľa Slobodu, Ľudmily a rechtora Procházku, čím sa zoslabilo vnútorné napätie hry a satira nadobudla viaceré črty karikatúry. Autor ešte viac zosilnil kritiku povahy a morálky Tesnošilcov, a to prostredníctvom ústredného motívu hry – hľadania vhodnej partie pre vstup do manželstva, ktorý sa priam núka na demonštrovanie pokrivených charakterov, keďže v tesnošilskom chápaní sú synonymom vhodného ženícha a nevesty bohatí a „správne“ národnostne ukotvení partneri. Tesnošil pri hľadaní partie pre svoje deti sleduje v prvom rade hospodársky prospech, čo spôsobuje, že Honzík sa zaplieta do intríg okolo dvoch „vereníc“ (starej panny Trasorítky a jej chovanice Johanky) a aj Anička má naraz dvoch nápadníkov (snúbenca, krajčírskeho majstra Cvernu, ktorého si priviedla z výchovy na Spiši, a starého mládenca notára Kvasivera, ktorého jej nahovoril otec). Terčom Chalupkovej satiry je v hre najmä Tesnošil, jeho pomaďarčenie, aj to, že si nevie urobiť poriadok vo vlastnej rodine, v ktorej sa ukazujú dôsledky jeho pomýlenej výchovy.

Hra je založená na vykreslení charakterov postáv prostredníctvom ich konania. Ukazuje „tesnošilstvo“ ako nevyliečiteľnú chorobu slovenskej buržoázie. Vo svojej dobe bola pomerne nedocenená – málo sa hrávala, prípadne sa prestala hrať pre jej „nepôsobivý“ (rozumej od „prvého“ Kocúrkova odlišný) záver.

Lit.: anonym: Víkendové rozhlasové hry. Rozhlasové hry/Rozprávky. In web Rádio Devín, 4. 8. 2017 (článek). – Cit.:  Pravidelné stretnutia s tými najlepšími archívnymi rozhlasovými hrami, adaptáciami divadelných hier či dramatizáciami prózy v Rádiu Devín. Na prvý augustový víkend sme pre vás pripravili:

Piatok 21.00 – Ján Chalupka: Všetko naopak

Rozhlasová úprava satirickej divadelnej hry Jána Chalupku „Všetko naopak alebo Tesnošilova Anička sa žení a Honzík vydáva“. Janko Chalupka, bol nielen kňazom, publicistom, prozaikom, a oduševneným národovcom, ale najmä významným slovenským dramatikom. Preslávil sa hneď svojou prvou divadelnou hrou „Kocúrkovo“, ktorá zároveň odštartovala sústavné pôsobenie ochotníckeho divadla v Liptovskom Mikuláši. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)