Třetí dimenze – Tajné písmo, šifry a kódy (2010)

Pavel Vondruška a Vlastimil Klíma.

Natočeno 2010. Premiéra září 2010.

Pozn.: Tajná písma, šifry a jejich luštění jsou inspirací pro řadu populárních knih a filmů, které baví čtenáře a diváky po celém světě. Vytváření šifer, respektive jejich luštění může být ale pro někoho jeho každodenní prací. O kryptologii jako nauce o metodách utajování informací a o tom, jaké to je být kryptologem jsme hovořili s předními českými kryptology-profesionály Vlastimilem Klímou a Pavlem Vondruškou.

Šifry a tajné kódy provázejí lidskou komunikaci celá staletí. Koncipovali je skuteční mistři matematiky a logiky. Tajné kódy a šifry jsou obvyklou rekvizitou detektivních a špionážních románů. Jejich uplatnění v této oblasti je nepochybné a samozřejmě pro literaturu také nejefektnější. Nicméně historie a současnost kryptologie je mnohem bohatší a zajímavější. Skončila tedy zlatá éra kryptologie se špióny studené války, nebo naopak máme teprve před sebou největší rozmach šifer a tajných kódů v prostředí internetu? Proč papežové zpočátku odmítali služby kryptologů? Které šifry patří mezi nejstarší? Jsou kryptologové spíše matematiky, nebo spíše lingvisty? Jak složitou šifru využívá platební karta?

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)