Chlévská lyrika aneb zvířata nám odcházejí ze života (2010)

Verše z básnicko-fotografické antologie, kterou uspořádali Zdeněk Volf a Jindřich Štreit, s komentářem editorů. Připravila Alena Blažejovská.

Natočeno 2010. Premiéra 25. 12. 2010 (ČRo Brno) v pořadu Zelný rynk.

Pozn: Básník Zdeněk Volf v roli editora vám v Zelném rynku představí antologii s názvem Chlévská lyrika. Jejím spoluautorem je Jindřich Štreit, který ve chlévech – ale zdaleka ne jen tam – čtyřicet let fotografoval. V antologii se však vedle dobytka a dalších domestikovaných zvířat objevují například i ryby, velbloud, laboratorní myši či želva. A tak se v době Vánoc, kdy se děti i dospělí chodí dívat na betlém, pokusíme upozornit vás – slovy amerického básníka Philipa Levina – že: „zvířata nám odcházejí ze života“. Jak píše editor knihy: „S každým vymizelým rostlinným či živočišným druhem, jakož s každou dojnicí, vepřem či koněm, pod nimiž už nestahujeme hnůj a jimž nepřinášíme ještě před snídaní krmení, v nás dochází ke ztrátě citlivosti. Té citlivosti, která přivádí k přirozené posvátnosti života.“ Brněnská prezentace antologie se konala 13. prosince v Mahenově památníku. Velice půvabně ji přivítal psycholog Karel Plocek a Zdeněk Volf, povoláním inseminátor krav, provedl „porod knihy“ do slámy. Přestože, jak píše: „zvířata byla vždy součástí našich mýtů, zosobněním projevů božstev, průmětnou lidských vlastností v bajkách či metaforou krocení mysli“, pro něj samotného má chlévská lyrika konkrétní souvislost s jeho každodenním životem a prací. Kromě komentáře obou editorů a spoluautorů sborníku uslyšíte výběr veršů od našich i zahraničních básníků.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)