Kateřina z Poděbrad (1976)

František Kožík. Rozhlasová hra. Zvuk Jaroslava Eliášková. Improvizace na loutnu Vilém Prokop Mlejnek. Režie Josef Svátek.

Osoby a obsazení: král Jiří (Karel Höger), jeho žena (Dana Medřická), Kateřina (Růžena Merunková), Zdeňka, její sestra (Blažena Kramešová), mistr Erazím (Vítězslav Jirsák), Paleček, šašek (Radovan Lukavský), doktor medicinae et filosofiae Žídek (Jiří Holý), Timotej, hvězdář (Václav Vydra II.), Jaroš, preceptor Kateřinin (Václav Postránecký), Karel Houska a Richard Antonín Strejka.

Natočeno 1976 (43 min.). Obnovená premiéra 25. 4. 2020 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.) v cyklu Hra na sobotu u příležitosti 600. výročí narození českého krále Jiřího z Poděbrad.

Pozn.: Odehrává se na pražském královském dvoře léta Páně 1460.

Úryvek in Hvězdný prach – Růžena Merunková (2010).

Lit.: anonym: František Kožík: Kateřina z Poděbrad. In web ČRo 2 Praha, 25. duben 2020 (článek). – Cit.: Hvězdně obsazené drama z roku 1979 (sic!) o klíčovém rozhodnutí dcery husitského krále. Vydá se cestou srdce, anebo pomůže otci? (…)

Hrdiny hry jsou král Jiří (Karel Höger), jeho šašek bratr Paleček (Radovan Lukavský) a taky Jiříkova dcera Kateřina (Růžena Merunková). Ta stojí před těžkým rozhodnutím, zda se má vydat cestou svého srdce a víry, nebo se pro podporu svého otce a české země vdát za uherského prince Matyáše. Hru uvádíme u příležitosti 600. výročí narození českého krále Jiřího z Poděbrad.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)