Kremelský orloj (1949)

Nikolaj Fjodorovič  Pogodin. Hudba Václav Nelhýbl.  Režie Oldřich Hoblík.

Osoby a obsazení:  Lenin (Otomar Krejča), Rybakov (Radovan Lukavský), hodinář (Antonín Zíb), Máša (Jaroslava Adamová),  a další.

Natočeno 1949. Premiéra 22. 2. 1949. Ukázka k poslechu v pořadu Rozhlasový rok.

Pozn.: Hudební skladatel Nelhýbl v roce 1949 emigroval a byl spoluzakladatelem rádia Svobodná Evropa.

Lit.: Foltýnková, Lenka: Rozhlasový rok – Rozhlasová hra Kremelský orloj – 1949. In web ČRo, únor 2014 (článek + příspěvek k poslechu). – Cit.: Nástup nové totality se po druhé světové válce v české kultuře ohlašoval pomalu, ale jistě. Rozhodně se nedá říct, že by všechno začalo až únorem 1948. Vlaštovkami zvěstujícími nové poměry byly hry sovětských dramatiků, zejména pak divadelní hra Nikolaje Pogodina Kremelský orloj.

Vypráví o vůdci říjnové revoluce, který prosazuje elektrifikaci Ruska. Kremelský orloj utichl a je třeba obnovit jeho zvonění. V pražském Národním divadle se hra objevila už v roce 1946 a český herec byl tak poprvé postaven před úkol zahrát postavu Vladimíra Iljiče Lenina. Role tehdy připadla na Jaroslavu Průchovi. Prvním rozhlasovým Leninem se ve stejné hře stal v roce 1947 také Miloš Nedbal. Tato nahrávka se nedochovala, ale je zajímavé, že už o dva roky později – v roce 1949 – se Kremelský orloj v rozhlase vysílal znovu. Lenina hrál Otomar Krejča . Tuto nahrávku v rozhlasovém archivu máme. Bez ohledu na kontroverzní text je hra dokladem hereckého umění té doby.

Režisérem hry Kremelský orloj byl Oldřich Hoblík. V křestním listě pořadu stojí za pozornost také jméno hudebního skladatele Václava Nelhýbla, který v roce 1949 emigroval z Československa a zařadil se mezi zakládající osobnosti stanice Svobodná Evropa a současně i mezi přední západní hudebníky.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)