Otcové a děti 1/2 (2011)

Připravil Jan Sedmidubský. Dokument k 60.výročí zahájení vysílání RFE – Rádio Svobodná Evropa.

Natočeno 2011. Premiéra 1. 5. a  8. 5. 2011 (ČRo 6, 2 x 50 min.). K poslechu zde a zde.

Lit.: Sedmidubský, Jan: Otcové a děti 1. In web ČRo, květen 2011 (anotace + stream k poslechu). – Cit.: Ve Svobodné Evropě se za dobu čtyřiceti let vystřídaly přinejmenším dvě generace, jejichž životní zkušenost byla zcela odlišná – generace uprchlíků roku 1948 a 1968. Co všechno to obnášelo profesně i lidsky? Jakými cestami se budoucí redaktoři dostávali ven z Československa? Jaké osobní historie se vázaly k poslechu Svobodné Evropy v Československu? Co to znamenalo opustit vlast v osmačtyřicátém roce a o dvacet let později? O těchto i mnoha dalších aspektech života Svobodné Evropy a těch, kdo ji tvořili, uslyšíte v dnešním pořadu.

Sedmidubský, Jan: Otcové a děti 2. In web ČRo, květen 2011 (anotace + stream k poslechu). – Cit.: Po roce 1968 přišla do redakce Svobodné Evropy nová generace novinářů, kteří předtím pracovali v Československu, a měli tak zcela jinou životní i profesní zkušenost než dosavadní redaktoři. V redakci se schylovalo ke generačnímu i politickému konfliktu. A v obtížném postavení se ocitli potomci těch, kdo po okupaci Československa odešli a začali pracovat v takzvané štvavé vysílačce.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)