Historky – Na koho se nezapomíná 1/5 (2011)

Jaroslava Moserová Četba na pokračování. Pro rozhlas připravila Eva Lenartová. Dramaturgie Alena Blažejovská. Technická spolupráce Hana Plecháčková Kovalová. Hudební spolupráce Václav Bělohlavý. Režie Michal Bureš.

Účinkuje Anna Cónová.

Nastudoval ČRo Ostrava v roce 2011 (5 x 22 min.). Premiéra 9.-13. 5. 2011 (ČRo 2 Praha, 22.05 hod.). Reprízy červen 2011 (ČRo Ostrava), 27.-31. 7. 2018 (ČRo Plus, 23:33 h) v cyklu Radiokniha.

Obsah: 1. Jára a Nina. – 2. Herberta. – 3. Řidiči. – 4. Taxikář. – 5. Dick a Mary Francisovi.

Lit.: Přinosilová, Jana: Jaroslava Moserová-Davidová: Historky (na koho se nezapomíná). In web ČRo 31. 7. 2018 (anotace). – Cit.: V Radioknize si tentokrát poslechněte četbu z knihy Historky (na koho se nezapomíná). Dozvíte se, na koho nezapomíná politička, překladatelka, autorka rozhlasových her Jaroslava Moserová-Davidová.

Historky psala v průběhu let o lidech, se kterými se v životě setkala, ať už byli významní, nebo bezvýznamní.

Věnuje se své rodině, ale vzpomíná i na významného vědce, akademika, profesora Ottu Wichterleho. Lidé v jejích vzpomínkách jsou významní, někteří bezvýznamní, a vedle slavného režiséra Miloše Formana se tak objevuje třeba i dcera tesaře z malé vesnice v jižních Čechách, řezníci, nebo řidiči.

Mimo jiné vzpomíná i na pohřeb Olgy Havlové, nebo na osobnost režiséra Miloše Formana. A také na Dicka Francise, jehož dvorní překladatelkou se stala.

Pro rozhlas připravila Eva Lenartová, v režii Michala Bureše účinkuje Anna Cónová.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Doplnění: premiéra 9.-13.5.2011 byla na ČRo Praha od 22.05 hod.
Informace z odhlášení: technická spolupráce Hana Plecháčková Kovalová, hudební spolupráce Václav Bělohlavý.

Repríza krátce poté – v červnu 2011 na ČRo Ostrava.
Nalezen text v programu na 17. červen 2011 – 18:30, cyklus Podvečerní čtení … není jasné, o který díl se jedná…: „Budeme listovat vzpomínkami Jaroslavy Moserové. Lékařky, političky, překladatelky, spisovatelky, taky velvyslankyně, vědkyně a předsedkyně generálního shromáždění UNESCO. A taky klavíristky a malířky a mimořádně mravně silné osobnosti. Knihu, která vyšla v roce 2006, tedy v roce smrti Jaroslavy Moserové, pojmenovala autorka Historky – na koho se nezapomíná a číst nám z ní bude ostravská herečka Anna Cónová.“

Aktuální repríza: od 27.7.2018 ČRo Plus, 23.33 hod.- cyklus Radiokniha.
K tomu tato zpráva:
https://plus.rozhlas.cz/jaroslava-moserova-davidova-historky-na-koho-se-nezapomina-7575259#dil=1

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)