Dopis vládě SSSR (2011)

Michail Afanasjevič Bulgakov. Text ruského prozaika. Překlad Magdaléna Nováková. Připravila Alena Zemančíková. Režie Jaroslav Kodeš.

Účinkuje Jiří Schwarz.

Natočeno 2011. Premiéra 13. 5. 2011  (15 min.). Repríza 6. 11. 2017 (ČRo 3 Vltava, 9:10 h) v cyklu Esej a Ruský týden na Vltavě; 15. 5. 2021 (ČRo 3 Vltava, 8:05 h.) v cyklu Esej a Víkendová příloha.

Alternativní verze názvu: Dopis vládě Sovětského svazu

Lit.: anonym: Michail Afanasjevič Bulgakov: Dopis vládě SSSR. In web ČRo 3 Vltava, 13. květen 2011  (článek). – Cit.: 15.května 2011 si připomínáme 120. výročí narození Michaila Afanasjeviče Bulgakova, spisovatele, který ovlivnil svým stylem celé literární generace a stal se neodmyslitelným jménem moderní literatury. Jeho dílo je ovšem také zřetelnou zprávou o vítězství ducha nad tupou diktaturou, má okouzlující humor, je oslavou lásky, která vše překonává, popírá povinnou materialistickou doktrínu tím, že s lehkostí zachází s nadpřirozenými postavami i jevy, ukazuje tvůrčí svobodu jako nutnou podmínku svobodné existence.

V roce 1929 byly všechny jeho práce včetně Bílé gardy, románu, který (z ne zcela pochopitelných důvodů) měl v oblibě Stalin, zakázány. Bulgakov píše Dopis vládě SSSR, v němž výstižně shrnuje svoji situaci a žádá o možnost pracovat v některém z moskevských divadel v jakékoli profesi anebo, neuzná-li to sovětská moc za vhodné, o svolení k emigraci. Na tento dopis nedostal nikdy odpověď. Zemřel 10. března 1940 na vrozenou ledvinovou nemoc a je pohřben v Moskvě na Novoděvičím hřbitově. Jeho největší román, Mistr a Markétka, vyšel v Sovětském svazu až roku 1967.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)