Opičí král (2011)

Wu Čcheng-en. Dramatizace. Překlad Zdenka Heřmanová. Úprava a scénář Jan Jiráň. Hudba Dominik Renč. Zvuk, střih a mix Martin Dušek. Grafická úprava CD Aleš Najbrt a Klára Hájková /Studio Najbrt/, ilustrace Zdeněk Sklenář.  Režie Jan Jiráň.

Osoby a obsazení: vypravěč (Jiří Lábus), Sun Wu-Kchung (Martin Dejdar), Tripitaka (Marek Eben), Čuník (Miroslav Vladyka), nefritový císař (Josef Somr), Kuan-Jin (Dana Batulková), Rušitel světla (Jiří Schmitzer), Dračí král (Ilja Racek), Dračí královna (Naďa Konvalinková), císař (Jaroslav Satoranský), kněz (Jan Přeučil), Buddha (Lukáš Hlavica), moudrá opice (Arnošt Goldflam), Stříbroroh (Jiří Dvořák), Zlatoroh (Michal Pavlata) a další.

Natočeno ve studiu Svengali v roce 2011. Vydalo Tympanum a Galerie Zdeněk Sklenář 20. 10. 2011 (1 CD).

Obsah: 1 Jak na hoře Bujných květů přišel na svět Kamenný opičák – 2 Jak Opičí král Krasavec za mořem hledal učitele3 Jak patriarcha Subódhi prozradil Opičákovi tajemství nesmrtelnosti – 4 Jak Opičák zahubil krále démonů v jeskyni Uprostřed vod – 5 Jak si Opičák v paláci Dračího krále vypůjčil poklad – 6 Jak Opičák vyškrtl své jméno z pekelných seznamů.

Pozn.: Klasický román čínské fantastické literatury o putování mnicha Tripitaky pro posvátná buddhistická písma. Na nebezpečné cestě jej doprovází opičí král Sun, znalý čar a kouzel, a pomáhá mu překonávat nástrahy, které mu kladou zlá božstva. Nadpozemská dobrodružství a boje s démony milují celé generace čtenářů. Připravujeme ve spolupráci s Galerií Zdeňka Sklenáře.

Magický poutník krajinami srdce, zrozenec čínských vypravěčů, kamarád herců, básníků, malířů a bláznů – postrach démonů!

Na konci 16. století čínský literát Wu Čcheng-en stvořil ve svém Putování na Západ Opičího krále Sun Wu-kchunga, tak jak ho dnes znají čtenáři a diváci na celém světě. Opičí král dostal na těchto svých cestách národy a epochami mnoho podob. Tu pro nás nezapomenutelnou mu dala v roce 1961 česká překladatelka Zdenka Novotná-Heřmanová a jeho nesmrtelný výtvarný průvodce Zdeněk Sklenář.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)