Bacúchovie dvor (Bacúchův dvůr, 2000)

Martin Kukučín. Rozhlasová adaptace divadelní hry klasického autora – obraz slovenské vesnice po převratu v roku 1918. Úprava a režie Peter Jezný. Hudební dramaturg Miroslav Nemec. Zvuk Stanislav Kaclík. Technická spolupráce Richard Szabó. Dramaturg  Vladimír Holan.

Účinkují Ľubo Roman, Zuzana Kronerová, Ján Kroner, Eva Matejková, Natália Blahová, Vladimír Obšil, Anna Javorková, Peter Bzdúch, Helena Geregová, Peter Sklár, Ján Valentík a Jana Bárdošová.

Připravil Slovenský rozhlas v roce 2000 (70 min.).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Premiéra 18.05.2000, Slovensko 1, 20:05h.
Anotácia: Hra prináša obraz slovenskej dediny po vzniku ČSR s motívmi pachtenia sa za majetkom, lásky zneslobodnenej majetkovými i ľudskými ohľadmi i nedôvery v novoty sveta. Je to obraz spoločnosti postihnutej národnostným i duchovným útlakom z posledných desaťročí existencie Uhorska, spoločnosti práve sa prebúdzajúcej k svojmu obrodeniu prostredníctvom národného školstva a osvety. A z dnešného hľadiska môžeme povedať, že ide aj o obraz, ktorý dokladá ako sa naša spoločnosť v priebehu storočia zmenila. (Rozhlas plus, 11/2000, tit. str.)

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)